Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

Aláírták a kiegyezési javaslatokat

Január 11-én este felé Budapesten aláirták a kiegyezési javaslatokat a magyar kormány és az osztrák kormány illetékes tagjai. A több esztendős alkudozás és harcz ezzel tehát ujabb megállapodáshoz jutott a két kormány közt.


Széll miniszterelnök és Láng Lajos kereskedelmi miniszter e hó 7-ikén Bécsben voltak, hogy az aláirandó szöveget és a jegyzőkönyveket megállapitsák. Semmi változtatásról többé nem volt szó, csak a megállapított szövegről. Ennek magyar és német nyelvű összeegyeztetését el nem végezhetvén, január 10-ikén reggel, Körber osztrák miniszterelnök, Böhm-Bawerk pénzügyminiszter, báró Call kereskedelmi miniszter, Giovanelli földmivelésügyi miniszter és Wittek vasúti miniszter Budapestre érkeztek a szakelőadókkal s két napon keresztül tartott az összeegyeztetés munkája. Január 11-ikén estére készültek el s az osztrák miniszterek közül a miniszterelnök és a pénzügyminiszter haza utazott. Mind a két kormány jelentette a lapokban, hogy a kiegyezési tárgyalások véget értek.


A kiegyezés végleges szövegezésének munkája miatt az osztrák miniszterek közül még e hó 12-én is Budapesten volt báró Call, Wittek és Giovanelli a magyar minisztertársaikkal a kiegyezési javaslatok szövegezésében több részletet állapítottak meg végleg, s csak ezek elvégzése után január 12-én az éjjeli vonattal tértek vissza Bécsbe.

A tárgyalások során ujra fölmerült egy olyan mozzanat, a melyen csaknem megakadt az egész kiegyezés. Tudniillik az állategészségügyi megegyezés egyes részleteinek megállapításánál olyan nézeteltérések merültek föl a két kormány közt, hogy délután négy órakor még ugy látszott, mintha lehetetlen volna egyetértő megegyezésre jutni. Végre az osztrák kormány engedett a főkérésben s elfogadta a magyar kormány álláspontját, a mi által azután minden pontra nézve létrejött az egyezség. Széll Kálmán miniszterelnök a képviselőházban a január 16-iki ülésen készül ismertetni a kiegyezés tartalmát. Ugyanakkor ül össze Bécsben is a reichsrath. A két kormány tehát ugyanegy időben nyilatkozik.


A magyar miniszterelnök részletesen tájékoztatni fogja a képviselőházat az egész kiegyezésről, nevezetesen a kereskedelmi és vámszövetségről, a vámtarifáról és a kiegyezéssel egybefüggő egyéb kérdésekről. A kiegyezési javaslatok benyujtása csak későbben fog megtörténni, mert a nagy terjedelmű javaslatok kinyomtatása eltart január végéig. Még jóval tovább tartana, ha a magyar kormány el nem készítette volna előre az áruforgalmi statisztikát, a mely tizenkét vaskos kötetre terjedő roppant munka. Hat kötetet a közös vámterület statisztikája foglal el s ugyanekkora terjedelmű a magyar birodalomra vonatkozó külön statisztika.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Király Ede, Saáry Éva és Botond-Kertész-pár nyert bajnokságot Király Ede, Saáry Éva és Botond-Kertész-pár nyert bajnokságot
Szombaton és vasárnap rendezték a városligeti műjégpályán...
A bukovinai csángók hazatelepítése A bukovinai csángók hazatelepítése
A négy bukovinai csángó falu, Istensegits, Fogadjisten, Hadikfalva és...
Két első, egy második és egy harmadik helyezés Olsóban Két első, egy második és egy harmadik helyezés Olsóban
Befejeztük oslói szereplésünket és tekintetbe véve a körülményeket,...
Ujabb anyagok a motorok hajtására Ujabb anyagok a motorok hajtására
A benzin, mint motorhajtó szer a mai rendkivüli viszonyok közt csak...
A czár A czár
A czárt nagyon megrendítette Plehve meggyilkolásának híre és...
Ferencvárosi kapunyitás tíz góllal Budafokon Ferencvárosi kapunyitás tíz góllal Budafokon
Ferencváros – Budafok 10:3 (4:2) Viszontagságos körülmények...
Jobboldali pártszövetségről indulnak tárgyalások az új képviselőház megalakulása után Jobboldali pártszövetségről indulnak tárgyalások az új képviselőház...
Gömbös miniszterelnök többször kijelentette, hogy a városházán...
A Műcsarnok tavaszi kiállítása A Műcsarnok tavaszi kiállítása
A Műcsarnok nagy tavaszi és őszi kiállításainak feladata volna,...
Bevezetés a szerves chemiába Bevezetés a szerves chemiába
A szerves chemia a természettudományok egyik legérdekesebb és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98