Dtum
Login with Facebookk
1902 | Augusztus

Ha nem lesz kiegyezés...

A két kormány, ugy látszik, még maga sem tudja, mikor lesz kész a kiegyezés és igy számolni kell az eshetőséggel is, hogy nem lesz semmi kiegyezés. Mert Ausztria nem akar velünk igazságos, méltányos kiegyezést kötni. Ezt nagyon jól tudta Széll Kálmán, mkor a kormány élére jutott. Ép azért nyujtotta ki formulájának eredetben csak 1903-ig tervezett határidejét 1907-ig, azt gondolván, hogy a kiegyezés azalatt polgárjogot szerez majd. Ausztria megszokja és a megszokásból aztán el is fogadja. Körber meg épen ezt a törekvést akarta meghiusitani.

 

Hogy ez a kiegyezés, a mely az eddigiek közül ránk nézve mindenesetre a legigazságosabb, ne nyerjen polgárjogot, mozgásba hozta egész Ausztriát a kiegyezés ellen. A korona pártatlansága nem hajtott semmit sem az osztrák tüntetésre, még annyiba sem vette, hogy miatta Körbert, a ki a tüntetéssel fölötte veszedelmes fegyverrel élt, elejtse.

Nem ejtette el Körbert, nehogy az osztrák tüntető közvélemény szeme előtt ugy jelenhessen meg, mint a kiegyezés vértanuja. Ámde ha a dolog ugy áll, hogy a korona nem lép ki semlegességéből, Széll Kálmán meg nem csinál igazságtalan kiegyezést, akkor nagyon könnyen megeshetik, hogy nem lesz semmi kiegyezés.

Megmarad tehát 1907-ig az eddigi állapot a kiegyezésre nézve meg a kereskedelmi szerződésekre nézve is. Csak két dologban változik meg nagyon lényegesen az eddigi helyzet. Az egyik az, hogy az osztrákok föladják azt az erőszakosan szitott reményt, hogy a mostani kiegyezést vissza lehet fejleszteni. Ausztria most megtanulja, bármilyen nehezére esik is, hogy Magyarországgal vagy méltányos kiegyezést kell kötnie, vagy semminőt sem. A másik változás meg abban lesz, hogy akár van kiegyezés 1902 deczember 31-ig, akár nincsen, a kiegyezési harczok ezzel a mostani évvel megszünnek. Széll formulája ugyanis csak az 1902. évre kötelezi a magyar kormányt arra, hogy tárgyaljon a kiegyezésről az osztrák kormánynyal, az 1903. évre nem kötelezi kormányunkat semmire. Igy tehát megszünnek 1903. január elsején a kiegyezési tárgyalások, velük együtt természetesen a kiegyezési harczok is.


Az 1903. év kezdetétől a helyzet tehát az lesz, hogy az osztrák kormány, ha tetszik, egyzeri jegyzékváltással megújíthatja a mostani kiegyezést, vagy nem újitja meg. Tárgyalni a kiegyezésről nem tartozunk vele. A jövő év kezdetétől fogva, föltéve, hogy nem jön létre a kiegyezés, egy egészen más kérdés nyilik meg előttünk: az, hogy vagy megmaradunk békében, háboritatlanul, menten minden előrelátható merényletnek a veszedelmétől a mostani kiegyezésnek az állapota mellett, vagy rálépünk 1907 után az önálló vámterületnek – nem jogi, hanem gyakorlati alapjára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Balkán-államok adóssága A Balkán-államok adóssága
Törökország konszolidált államadóssága 131 millió török font (11...
Keserű kifakadások a pesti Wallace-ok vasárnapi értekezletén Keserű kifakadások a pesti Wallace-ok vasárnapi értekezletén
Hasonló összejövetel már volt egyszer a közelmultban. Akkoriban a...
A német császár marokkói látogatása A német császár marokkói látogatása
Vilmos német császár a Földközi-tengeren tett utazása alkalmával...
Megbízhatók és megbízhatatlanok
Nem régen a Magyar Ugar-ban egy cikket közöltem „Megbízhatók és...
Flották és hadihajók 1 Flották és hadihajók 1
A világhatalmakat nagyokká elsősorban kedvező földrajzi fekvésük,...
Friedrich István a Tisza-pör másodrendü vádlottja Friedrich István a Tisza-pör másodrendü vádlottja
A budapesti büntetőtörvényszék előtt kedden reggel kezdődik az a...
Medve és pulykatáncz Medve és pulykatáncz
A jövő farsangon már ujfajta tánczokat fogunk látni a mulatságokon,...
Hock János bírái előtt Hock János bírái előtt
Asszonyokat nem engedtek be a tárgyalási terembe – Hock múló...
Gibraltár a Földközi-tenger kulcsa Gibraltár a Földközi-tenger kulcsa
Gibraltár, az angol gyarmatbirodalom egyik legfontosabb erődje és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98