Dtum
Login with Facebookk
1902 | Szeptember

A kiegyezési tárgyalások

A kiegyezési tárgyalásokat szept. 5-ike óta Budapesten folytatják a magyar és osztrák kormány elnökei, illetékes miniszterei és a szakelőadók. Bécsben azt hiszik, hogy a két kormány megegyezése sikerülni fog. Fölvetik azonban a kérdést, hogy az október 8-ikán összeülő magyar parlament tárgyalhatja-e a kiegyezést és az év utolsó napjáig törvénynyé emelheti-e?

 

A másik kérdés, hogy az osztrák parlamentben lehetséges e megszavaztatni a kiegyezést, mely ellen a csehek és nagy-németek fenyegetőznek. A csehek azért, mer a megszavazásért engedményeket akarnak kicsikarni az osztrák kormánytól a cseh nemzetiség javára. A nagy-németek pedig azért, mert Ausztria szétválasztása a legfőbb előttük.

 

Ausztriában nem hiszik, hogy a kiegyezést, akármilyen alakban is, megszavazzák, mert a cseheknek és nagynémeteknek az a legerősebb fegyverök, mióta a kiegyezés tárgyalása foly, hogy a meg nem szavazással szorongatják a kormányt. És pedig a nagynémetek olyképen, hogy a cseheknek több nemzetiségi előnyt az osztrák kormány ne adjon, s a csehek pedig oly képen, hogy követeléseikhez közelebb juthassanak. Ha az egyiknek kedvez az osztrák kormány, a másik lesz ellensége.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98