Dtum
Login with Facebookk
1903 | Július

Erdősi Szilveszter János emléke

A magyar reformáczió s a XVI. századi irodalom egyik nagyérdemű munkásának emlékezetét idézte fel az az ünnepély, melylyel junius 2-ikán leleplezték Erdősi Szilveszter Jánosnak emlékművét Szinyérváralján, a jeles tudós és iró szülőhelyén, születésének négyszázadik évfordulója alkalmából.

 

Erdősi Szilveszter János a XVI. század ama magyar irói közűl való, a kik tudományos és reformátori működésüknek feláldozták életük nyugalmát, minden erejüket; viszontagságos pályát futott meg s élete ép oly gazdag volt keserűségekben, mint becses és gyümölcsöző munkában.

 

Volt pap, tanitó, nyomdász, Bécsben egyetemi tanár, ezután pedig még az ország több helyén hányódott; hogy hol fejezte be életét, máig sem sikerült kideríteni. Az irodalomtörténet nevezetes alakjai közé számitja őt. Egyike volt az első bibliafordítóknak, az egész új testamentumot lefordította.

 

Magyar nyelvtant is irt; nyelvünk számos fontos jelenségét ő figyelte meg s foglalta irásba először. Ő volt az, a ki elsőül vette észre, mily alkalmas a magyar nyelv a görög-római versformákra s maga is irt bibliafordítása egyes részei elé disztikhonokat. (Egyik ily versét rávésették most leleplezett emlékoszlopára.) Ő volt végűl az első, a ki elismeréssel szólt a magyar népköltészet szépségeiről, a virágénekekről, melyek korában megvetés és üldözés tárgyai voltak a hatóságok s az egyház részéről.


Emlékoszlopának leleplezésén jelen volt a környék mívelt közönsége s a tiszántúli ev. Ref. Egyházkerült esperességei is képviseltették magukat. Emlékbeszédét Sátor Dávid szinyérváraljai ev. ref. lelkész mondott, jellemezve Erdősi küzdelmes életét, eredményekben gazdag munkásságát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sylvester János Szylveszter János emlékműve
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98