Dtum
Login with Facebookk
1903 | Július

A kormányválság

A két hétig elhuzódott kormányválság véget ért. A Khuen-Héderváry-kormány megalakult. A Széll-miniszterium legtöbb tagja megmaradt az új kormányban, háromnak kivételével: végleg visszalépett báró Fejérváry Géza honvédelmi miniszter visszalépett továbbá gróf Széchenyi Gyula, az Ő Felsége oldala melletti miniszter és Cseh Ervin tárczanélküli horvát miniszter. Az új miniszteriumban gróf Khuen-Héderváry miniszterelnök a belügyi tárczát, sőt ideiglenesen az Ő Felsége oldala melletti miniszter tárczáját is maga vette át. Honvédelmi miniszterré a király Kolossváry Dezső vezérőrnagyot, nagy képzettségű katonát nevezte ki. Horvát miniszter dr. Tomasics Miklós horvát és magyar országgyűlési képviselő lett, kinek a horvátországi zavargások alkalmából történt felszólalása keltett nem rég feltünést.


Eleinte úgy látszott, hogy gróf Khuen-Héderváry Károly küldetése, - rendkivül ügyes fellépése és megnyerő modora ellenére is – a függetlenségi párt visszataszitó magatartása miatt sikerre vezetni nem fog. A bán ugyan hajlandó volt elejteni az ujonczjutalék emelését, de csak úgy, ha a taraczkütegek számára szükséges 6900 embert s a többi követelt ujoncznak ideiglenesen a póttartalékból való fedezését megszavazzák. A függetlenségi párt ezt a föltételt nem volt hajlandó elfogadni s már úgy látszott, hogy az alkudozások fonala végkép elszakad.

 

Az utolsó órában azonban gróf Khuen-Héderváry a király engedélyét megnyervén rá, másnap azzal jelent meg a függetlenségi párt bizalmi férfiainak értekezletén, hogy az ujonczlétszám emeléséről szóló törvényjavaslatot visszavonja s kész megelégedni a rendes ujonczlétszám megszavazásával. Ezen az alapon a függetlenségi párt többsége kész volt az obstrukcziót abbahagyni és a költségvetés s a legsürgősebb törvényjavaslatok átbocsátását kilátásba helyezni. A végleges védtörvényre s a nemzeti engedményekre vonatkozólag azonban semmi határozott megállapodás nem történt, valamint a függetlenségi párt is fentartotta magának a jövőre nézve a cselekvés szabadságát. Miután a függetlenségi párt egyhangulag helyeselte bizalmi embereinek magatartását, ezzel a Khuen-Héderváry-kormány megalakulásának útjából a legfőbb akadály elhárult. A visszalépett miniszterek búcsukihallgatása a királynál s az uj miniszterek eskütétele junius 28-án megtörtént.


Az uj kormány a szabadelvűpárt junius 29-én este tartott gyűlésén mutatkozott be s a fogadtatásból, melyben részesült, úgy látszik, hogy a szabadelvűpártban mutatkozott szakadozás el fog enyészni s az ismét egységessé tömörülő párt kellő támogatásban fogja részesiteni az új kormányt. A képviselőházban és a főrendiházban junius 30-án mutatkozott be az új kormány. Gróf Khuen-Héderváry politikai programmját bővebben kifejtette. Az ellenzék pedig már ez alkalommal állást foglalt az új kormánynyal szemben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Uj gyárak Uj gyárak
Uj papirgyár van alakulóban, amely a Hanság tőzegéből csomagoló...
Műcsarnok tavaszi kiállítása Műcsarnok tavaszi kiállítása
A Képzőművészeti Társulat tavaszi kiállítása az utolsó években...
Cellofán  tulajdonságai Cellofán tulajdonságai
Ha már letelt az előírt idő, akkor vízzel való hígítás által...
A régi Loyd-palota A régi Loyd-palota
A munkapárt költözködik. Az épület, melyben eddig székelt a Duna...
Hét albizottságban dolgozik a Magyar Gazdaságtájékoztató Bizottság Hét albizottságban dolgozik a Magyar Gazdaságtájékoztató...
Néhány héttel ezelőtt félhivatalos közleményből szerzett a...
Beruházási kölcsönre van szükség az ország talpraállitásához Beruházási kölcsönre van szükség az ország talpraállitásához
Magyarország pénzügyi helyzetének szanálásához feltétlenül...
Kerékpárok az olasz hadseregben Kerékpárok az olasz hadseregben
Az olasz hadseregben nagy gondot fordítanak a kerékpáros csapatok...
A szétrombolt legenda A szétrombolt legenda
A valóság szétrombolt egy könnyelmü diplomaták és felületes...
A gabona- és liszt-forgalom szabályozása A gabona- és liszt-forgalom szabályozása
A kormány a már korábban kiadott 1750/1916. M. E. számu...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98