Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

Felfüggesztik az obstrukciót Magyarországon

Nevezetes fordulat állott be az országgyűlésen. Ugyanis Kossuth Ferencz a miniszterelnökkel folytatott értekezése után leszerelte az eddig csendes obstrukcziót. Kossuth Ferencz igen nevezetes beszédében okát adta, miért tartotta ezt szükségesnek az ország érdekéből. Bizonyára nem határozta el magát a pártja némely tagjai által némi kedvetlenséggel fogadott lépésre, ha meg nem győződött volna arról, hogy a felhatalmazási vitának tovább való huzása, a mostani körülmények miatt ártalmára lett volna Magyarországnak.


A csendes obstrukczió megszünésének következményei nem szorítkoznak a magyar pártközi viszonyokra s a kormány kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb helyzetére, hanem kifejezést fognak nyerni abban a határozottabb föllépésben, melyre magát Széll Kálmán az osztrák kormányelnök halogató fogásaival szemben elhatározhatja. Az a tény, hogy Széll Kálmán a költségvetési felhatalmazás megszavazása után rögtön Bécsbe ment, azt mutatja, hogy most már a magyar miniszterelnök erélyesen fogja követelni a kiegyezési huza-vona befejezését.


Körber osztrák miniszterelnök azzal a tervével, hogy az osztrák reichsrathot munkára képessé tegye, eddig sikert nem aratott, minden módon igyekezett tehát azt a látszatot fentartani, mintha a magyar kormány makacssága okozná azt, hogy nem lehet befejezni a kiegyezési alkudozásokat.

 

Széll Kálmán pedig már régen kijelentette, hogy ő minden engedményt megtett, a mit megtehetett, most már Körberen a sor, hogy nyilatkozzék: elfogadja-e a kiegyezést vagy nem. Körber azonban tovább ragaszkodott halogatási politikájához s ezt azzal a tetszetős ürügygyel tehette, hogy rámutatva a magyar képviselőházban is uralkodó obstrukczióra, azt mondotta : a kiegyezés és vámtarifa nem sürgős, mert hisz a magyar kormány sem tudná azt letárgyaltatni.


Most már elérkeztek ezen ravasz politika végnapjai s Körber ur két tűz közé van szorítva. Egyik felől a berlini fordulat, melynek következtében a német vámtarifát a vasárnapra virradó éjjelen megszavazták, másik felől a magyar országgyűlésen az obstrukczió leszerelése megfosztja őt a további halogatás ürügyétől.


Ennélfogva a valószinűség jelenleg az, hogy a fentebb előadott okokból az osztrák kormány a további huzavonával felhagyni kényszerülvén, a kiegyezés, beleértve az annak lényeges kiegészítő részét tevő autonom vámtarifát, a két kormány közt most már végre valahára létre fog jönni. Ezzel azonban a nehézségek megoldva nincsenek, mert hátra van még a fontossabb, a javaslatok parlamenti elfogadtatása, a mi nálunk elég nehéz, Ausztriában pedig a lehetetlenséggel határos feladat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A repülőgép problemája A repülőgép problemája
Mi lehet az oka annak, hogy használható repülőgép még mindig nincsen?...
Rendezvények a Titanic áldozatainak hozzátartozóiért Rendezvények a Titanic áldozatainak hozzátartozóiért
A mióta a szerencsétlenség részletei köztudomásra jutottak, különösen...
Bajnoki mérkőzések Bajnoki mérkőzések
A bajnoki mérkőzések őszi fordulója szeptember 28-án kezdődik és...
Hölgyek és urak vívócsatája a Műegyetemen Hölgyek és urak vívócsatája a Műegyetemen
Vasárnap délelőtt élénk élet uralkodott a Műegyetemen. Magyarország...
A háború borzalmas törvényszerűsége A háború borzalmas törvényszerűsége
Hány és hány háború kimenetelét döntötte el a történelemben egyetlen...
Széll Kálmán az Uralkodónál Széll Kálmán az Uralkodónál
Széll miniszterelnök, miután pénteken az ország nagy számú...
Murad pasa halála Murad pasa halála
Bem tábornok már Viddinben áttért az izlám hitre. Ő volt a legelső,...
Inter arma Inter arma
Nem, a múzsák nem hallgatnak. Nem hallgatnak, mert ők nagyobbak az...
Most, hogy Tisza árterülete napról-napra apad, bontakozik csak ki a háromnapos árviz pusztitása! Most, hogy Tisza árterülete napról-napra apad, bontakozik csak ki a...
Tokaj alsó részét, leginkább a szegénység utcáit borította el az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98