Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

Felfüggesztik az obstrukciót Magyarországon

Nevezetes fordulat állott be az országgyűlésen. Ugyanis Kossuth Ferencz a miniszterelnökkel folytatott értekezése után leszerelte az eddig csendes obstrukcziót. Kossuth Ferencz igen nevezetes beszédében okát adta, miért tartotta ezt szükségesnek az ország érdekéből. Bizonyára nem határozta el magát a pártja némely tagjai által némi kedvetlenséggel fogadott lépésre, ha meg nem győződött volna arról, hogy a felhatalmazási vitának tovább való huzása, a mostani körülmények miatt ártalmára lett volna Magyarországnak.


A csendes obstrukczió megszünésének következményei nem szorítkoznak a magyar pártközi viszonyokra s a kormány kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb helyzetére, hanem kifejezést fognak nyerni abban a határozottabb föllépésben, melyre magát Széll Kálmán az osztrák kormányelnök halogató fogásaival szemben elhatározhatja. Az a tény, hogy Széll Kálmán a költségvetési felhatalmazás megszavazása után rögtön Bécsbe ment, azt mutatja, hogy most már a magyar miniszterelnök erélyesen fogja követelni a kiegyezési huza-vona befejezését.


Körber osztrák miniszterelnök azzal a tervével, hogy az osztrák reichsrathot munkára képessé tegye, eddig sikert nem aratott, minden módon igyekezett tehát azt a látszatot fentartani, mintha a magyar kormány makacssága okozná azt, hogy nem lehet befejezni a kiegyezési alkudozásokat.

 

Széll Kálmán pedig már régen kijelentette, hogy ő minden engedményt megtett, a mit megtehetett, most már Körberen a sor, hogy nyilatkozzék: elfogadja-e a kiegyezést vagy nem. Körber azonban tovább ragaszkodott halogatási politikájához s ezt azzal a tetszetős ürügygyel tehette, hogy rámutatva a magyar képviselőházban is uralkodó obstrukczióra, azt mondotta : a kiegyezés és vámtarifa nem sürgős, mert hisz a magyar kormány sem tudná azt letárgyaltatni.


Most már elérkeztek ezen ravasz politika végnapjai s Körber ur két tűz közé van szorítva. Egyik felől a berlini fordulat, melynek következtében a német vámtarifát a vasárnapra virradó éjjelen megszavazták, másik felől a magyar országgyűlésen az obstrukczió leszerelése megfosztja őt a további halogatás ürügyétől.


Ennélfogva a valószinűség jelenleg az, hogy a fentebb előadott okokból az osztrák kormány a további huzavonával felhagyni kényszerülvén, a kiegyezés, beleértve az annak lényeges kiegészítő részét tevő autonom vámtarifát, a két kormány közt most már végre valahára létre fog jönni. Ezzel azonban a nehézségek megoldva nincsenek, mert hátra van még a fontossabb, a javaslatok parlamenti elfogadtatása, a mi nálunk elég nehéz, Ausztriában pedig a lehetetlenséggel határos feladat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98