Dtum
Login with Facebookk
1903 | Május

Országgyűlési tudósítás

A fölhatalmazási vitában Széll Kálmán miniszterelnök április 27-iki nagy beszédére Polónyi Géza a másnapi ülésben személyes czimén szólt hozzá; Széll miniszterelnök azonnal válaszolt Polónyinak s aztán tovább folyt a fölhatalmazási javaslat fölött a vita. Krasznay Ferencz a függetlenségi pártból a bizalmatlanság okait fejtegette. Csávolszky Lajos az obstrukczió jogosultságát kivánta bizonygatni; Bizony Ákos azzal érvelt a fölhatalmazás ellen, hogy ha most meg adnák is, a katonai javaslatokat négy hónap alatt sem szavaznák meg s akkor ujra fölhatalmazás, majd ujra katonai vita következnék.

Április 29-én Darányi földmivelési miniszter beszéde adott nagyobb érdeket a folyó vitának, a mint felsorolta azokat a gazdasági károkat, melyeket az obstrukczió okoz a kormány által kitűzött föladatok, közmunkák megakadályozásával. A beszéd egyes részeit az ellenzék is helyesléssel kisérte, de az akadályozást a sűrű közbeszólások a kormánynak tulajdonították. A miniszter kijelentette, hogy a kormány nem hátrál meg, mig a korona és többség bizalmát birja.


Az április 30-iki ülés az utolsó volt az exlex bekövetkezése előtt s nagyobb nyugtalanság közt folyt le. Eötvös Károly tartott az ülésben nagyobb beszédet, a kit jeles s humorral és elmésséggel élénkített előadásáért mindig figyelemmel hallgatnak. Beszédét alább ismertetjük. Eötvösnek azt a vádját, mintha láthatatlan bécsi kéz nyomása alatt nem merne a kormány kifejezést adni meggyőződésének és a függetlenségi párt követelései érvényesítésének, Darányi miniszter rövid felszólalásában azonnal sietett visszautasítani.


Az ülés végén Kossuth Ferencz szólalt föl s arra hívta föl a kormányt, hogy most, az utolsó órában háritsa el a veszedelmet. Széll miniszterelnök válaszolt nyugodtan és erélyesen hirdette álláspontjának igazságát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98