Dtum
Login with Facebookk
1903 | Május

A Magyar Evezős Szövetség választmányi ülése

A „Magyar Evezős Szövetség” titkárául Ábránd Zoltánt, pénztárnoknak pedig Martint választotta meg. Mint értesültünk a legközelebbi választmányi ülésen az a kérdés szóba fog kerülni, hogy a szövetség belépjen-e az evezős egyletek nemzetközi szövetségébe.

 

Nem tudjuk mit fog határozni a választmány e dologban, annyit azonban szükségesnek tartunk mi megjegyezni, hogy a legfőbb ideje ez életre való tervet keresztül vinni. Tekintsünk csak vissza egy pár évre. Míly örvendetes haladást mutatott evezős sportunk az utóbbi időben. Íme, mégis ott állunk, hogy a közel jövőben a legnagyobb visszaeséstől kell tartanunk. Csapataink mindig csak maguk között mérkőznek és semmi mértékkel nem bírunk arra nézve, hogy jobbak-e evezőseink a külföldieknél, vagy sem. Nemzetközi regattának nevezzük a mienket, holott igazság szerint budapesti regattának kellene nevezni. Ez pedig azt jelenti, hogy a külföld vagy nem is tud regattánk létezéséről vagy pedig nem tartja komoly jellegűnek.


Legalább is erre mutat az, hogy az utóbbi években a continens regatta eredmény kimutatásaiban mi abszolute nem szereplünk.

 

Vegyük már most, hogy ha az evezős szövetség belépne a nemzetközibe, mi mindent nyerhetnénk vele?

 

Először is azt, hogy egyleteink semmi nehézséggel nem találkozhatnának abban az esetben, ha csapatainkkal külföldön akarnak versenyezni. Igaz, hogy erre a szövetség azt mondhatja, mehetnek a nélkül is, hogy a nemzetközi szövetségbe tartoznának. És ez tökéletesen igaz.

 

Csakhogy, ha egy egylet arra szánja el magát, hogy győztes csapatait kiküldi és szineit külföldön is szerepelteti, akkor egyúttal óriás anyagi áldozatra is szánja magát. És ebben az esetben mért legyünk épen a legfényesebb és leglátogatottabb regattákról kizárva, hol a continens legjobb csapatai találkoznak össze. De eltekintve ettől, még egy más előny is háramlik ebből ránk.

Ugyanis a nemzetközi szövetség versenyeit felváltva rendezi a kebelében levő szövetségek székvárosaiban. Tekintve a legrosszabb esetet 8-9 év mulva már Budapesten tartatnék meg s így regattánk egyszeriben kiemelkednék az ismeretlenség homályából.

 

Ez pedig kettőt jelentene. Először azt, hogy nem lenne többé szenzáczió az a hír, hogy magyar csapatok külföldre mennek hanem azt, mint egészen természetes dolgot tekintenők; másodszor a külföld sem úgy tekintene evezőseinkre, mint kik Belgrádból vagy Ázsiából jönnek kalandorok módjára szerencsét próbálni, hanem amit reményleni kötelességünk, rövid idő alatt megtanulná azt, hogy számba veendó ellenfeleinek tartson bennünket.


Nem győzzük tehát eléggé hangsúlyozni e kérdés fontosságát s figyelmeztetni az Evezős egyletek országos szövetségét arra, hogy mikor egyes egyletek kebelében kedvet lát arra, hogy nemzetünknek a sport emez ágában is dicsőséget szerezzenek, ne állja törekvésük útját, hanem ellenkezőleg, tőle telhetőleg nyujtson segédkezet tervük keresztülviteléhez.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Magyar Athlétikai Club működése (1899-1900) A Magyar Athlétikai Club működése (1899-1900)
Tavaszi sporttevékenységünk keretében előtérbe lép a football...
Olcsóbb Budapestet az uj esztendőben Olcsóbb Budapestet az uj esztendőben
A választásoknak vége, az aktákat szomoruan, de lezártuk s el kell...
A cselédtörvény megszavazása A cselédtörvény megszavazása
A gazdasági cselédtörvényjavaslattal végre szerencsésen végezett a...
Erdélyi nyaralás Erdélyi nyaralás
Aki Erdélybe utazik, két vonat között választhat. Este személyvonaton...
A csodálatos zöldkereszt  áldásos műlödése, a gyerekek ellenőrzése A csodálatos zöldkereszt áldásos műlödése, a gyerekek...
De akkorra már két kartotékon meg van örökítve az Egészség házában a...
A rendőr karjaiban ébredtek fel a részeg betörők A rendőr karjaiban ébredtek fel a részeg betörők
A Völgy- utca 5. számú ház egyik földszinti lakásában egy zsidó...
Dr. Földes István volt újpesti ügyvédet a budapesti ügyvédi kamara is rehabilitálta Dr. Földes István volt újpesti ügyvédet a budapesti ügyvédi kamara is...
A budapesti ügyvédi kamara tanácstermében szombaton délután dr....
Megkezdődött a köztisztviselői cipőakció Megkezdődött a köztisztviselői cipőakció
A Magyar Köztisztviselők Fogyasztási, Termelő és Értékesítő...
Vilmos császár Bécsben Vilmos császár Bécsben
II. Vilmos, a német birodalom „imperator rex”-e a béllyi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98