Dtum
Login with Facebookk
1903 | Március

Pár szó a vívósportról

Dicsérettel kell szólnunk a legfiatalabb vívói nemzedék fejlődéséről. És midőn szép fejlődést remélhettünk a márczius 14-iki vívóakadémián látottak után, csak ismételhetjük azt a legutóbbi versenyek után érvényesülő általános felfogást, hogy a vívótermek ifjusága formában és erőben rohamosan gyarapodik. 

 

Márczius 14-én a fiatalok csoportjából – a programm sorrendjében haladva – Andrássy Károly gróf, Jakabffy Benjamin, Háitler Ferenc, Lehner Arthur , ifj. Földváry György, Karkiss Kornél , aki már erősen kiemelkedett ebből a klasszisból, továbbá Huszár Ernő, Nemeskéri Kiss Sándor, Várady László dr. és ifj. Szentkereszthy Béla báró tüntek fel formás vívói magatartásukkal. Bájos kép volt az vitőr-iskola, melyet Santelli mester Bánffy Zsuzsanna és Judith bárónőkkel mutatott be. Sportunk fejlődésének érdekében örvendetes jelenség arisztokratáink növekvő érdeklődése.


Olivieri és Magistrelli olasz amatőrök vívásában nem találtunk feljegyzésre méltó jelenségeket. Hazai vívóink közül Prucher Egisto köztünk élő fiatal olasz mester már erős és kiváló fejlődésre képes vívó. Dicsérettel kell szólnunk Gerentsér Lászlóról, a ki most Kolozsvárott szerez a vívósport terjesztésével kiváló érdemeket, valamint Makay Izor pozsonyi vívómesterről. Hollósy Jenő vívómester érdekes vívói egyénisége Nagy Béla dr. 1900-ik évi vívóbajnokkal szemben érvényesült kiválóbban.

 

Nagy Béla dr. most nézetünk szerint nincs olyan formában, a milyen tőle, mint a legjobbak első sorában álló vivótól megszoktunk. Hollósy meglepően helyes tempó érzékkel zavarja ellenfele mozdulatait. Épen a tempó-akciókra való rátermettsége indítja Hollósyt arra, hogy kardjával az ellenfél zavarására folyton indokolatlan átmeneteket és mozdulatokat végez. Ez vívóteremben helyén való lehet, de nyilvános vívómérkőzésen azért is mellőzendő, mert a nyugodtabb vívói magatartás nemcsak esztetikailag hat jobban, de módot nyújt a tempó-akciókra is. Hollósy a védelemben is nagyon erős.


Porteleky László dr. kard-vívása Krencsey Gézával szemben szintén érdekes viadal volt. Krencsey Géza ma erősebb, mint akár legutóbbi nyilvános vívói szereplésekor volt. Vívása ujra emelkedő pályán halad, testtartása nagyon javult, szurásai és támadásai gyorsak, biztosak és, a mi a fő, tervszerűek. Erős formában van. Ugyanez áll Porteleky László dr. bajnokról is, a ki eddig főkép vehemens támadónak hittünk s így annál örvendetedebben hatott azokkal az igazán szép védésekkel, melyekkel néha zajos tapsokat aratott. Lestyánszky Dezső az olasz Magistrellivel szemben ujra bizonyságot tett arról, hogy vívói fiatalsága daczára már ma elsőrangu tőrvívó.


Az egész vívói est, sok jeles vívónk távolmaradása daczára is, azt az örvendetes tanulságot nyujtotta, hogy bár általában hiányzik idei vívói életünkből az élénk pezsgés, első klasszikusunk szorgalmasan dolgozik és halad.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98