Dtum
Login with Facebookk
1903 | November

Kis gazda rovat

Az olyan hordót, melyben vörös bor volt, csak azon esetben sikerül a fejér bor számára is alkalmassá tenni, ha nem sokáig állott benne vörös bor, mert az utóbbi esetben a vörös festékanyagot teljesen kivonni nem lehet s mindig marad a dongákban annyi, hogy a fejér bor szinét megrontsa. A tisztitási eljárás különben a következő: A hordót forró, 4-5 százalékos szódaoldattal gondosan ki kell forrázni, mikor arra ügyeljünk, hogy a szódaoldat a hordó belsejének egész felületével hosszabb ideig érintkezzék. Mikor aztán a szódaoldatot kiöntjük, azután a hordót forró vizzel még többször ki kell öbliteni.
B. G.


Mandula alanyba ősz- és kajszibaraczkot sikerrel lehet szemezni, de a szilva már igen roszúl ered benne. A szilvát sokkal jobb magról kelt vadkajsziba szemezni.
Gy. A.


A gyümölcsfák télére való bemeszelése határozottan hasznosnak bizonyúlt. Mert a mész egyrészt a kéregbe húzódott különféle ártalmas férgeket, valamint a mohot is elpusztitja, másrészt pedig a fát a fagyfoltoktól is megóvja. A bemetszést akkor legjobb végezni, mikor őszi eső után a kérget levakartuk, megtisztogattuk. Az oltott meszet annyi vizzel keverjük, hogy se nagyon híg, se nagyon sűrű ne legyen. A törzset és vastagabb ágakat meszelővel vagy ecsettel mázoljuk be, a vékonyabb ágakra pedig permetezővel juttathatjuk a meszet. Mindez azonban száraz időben történjék, hogy az eső le ne mossa a még oda nem tapadt meszet.
M. A. 


Nem minden buzaféleség egyformán hajlandó a megdőlésre. A vastag, merev száru féleségek ritkábban dőlnek meg, de ezeknél meg az a baj, hogy későn érnek s azért többnyire szorult szemet adnak.

A gabonafélék közt a rozs szokta a szuperfoszfát műtrágyát legjobban meghálálni, bár egészen sovány, sivó homokon ez sem fizeti ki magát. 

Honi, apró kacsáink keresztezésére legjobbnak bizonyúltak a pekingi, aylesburi, vagy roueni fajták. Ezek közül kivált a pekingi, tisztán való tenyésztésre is nagyon ajánlatos.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98