Dtum
Login with Facebookk
1903 | November

Ferenczy Károly festőművész képei a Nemzeti Szalonban

A Nemzeti Szalon ismét gyűjteményes kiállítást rendezett egy magyar fesőtművész, Ferenczy Károly műveiből, mely a művész irányát, egyéniségét, a festészetben eddig betöltött helyét, valamint technikai eljárását van hivatva bemutatni. Ferenczy az úgynevezett nagy-bányai iskola egyik alapítója. A festés minden genre-jéből való műveit látjuk a kiállításon.

 

Arczkép, tájkép, életkép, nagyobb kompozicziók, bibliai képek váltogatják egymást a 86 rajzból és festményből álló gyűjteményben, melynek darabjai terjedelemben is nagyon különbözők. Ferenczy képei közt az arczképek érdemelnek kiválóbb figyelmet. Technikájának merészsége, úgy ezeken, mint más egyéb képein is meglepő.

 

Felfogásában nem sablonos, erősen törekszik a realizmusra. Eredetiségében becsűlni való Ferenczy művészete és sok érdekes megfigyelést is nyújt. A kiállításon a bibliai képek a nagyobb darabok közé tartoznak. Ezek közt is legnagyobb a "Józsefet eladják testvérei" czímű, melyen eredeti keleti tipusok tünnek föl.

 

A "Levétel a keresztről" "Három királyok", "Ábrahám áldozata" mind komoly tehetség művei. Életképei közűl kiválók a "Festőnő", "Fürdő gyermekek", "Lovak a vizben", stb. Tájképein is sok jó megfigyelést talál a szemlélő, a merészen használt szinek mellett.


November 19-ikén délután nagy közönség gyűlt össze a megnyitásra. Eljött dr. Berczeviczy Albert közoktatásügyi miniszter is, ki rövid néhány nap alatt már a második műtárlatot nyitotta meg. A minisztert Ernszt Lajos igazgató, Lippich Elek tanácsos s Ferenczí Károly, a kiállító művész fogadta, ki aztán kalauzolta is. A miniszter majd egy óráig időzött a tárlaton.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98