Dtum
Login with Facebookk
1903 | November

Tisza István megbízása

A már oly régóta tartó politikai válság a mult héten érte el tetőpontját, midőn a király a kilenczes bizottság programmját nem fogadta el, illetőleg annak több pontja ellen kifogásokat emelt. Budapesten nagy megdöbbenést okozott ez a hir, mert a király visszautasításában sokan a katonai párt győzelmét látták. Azonban később kitünt, hogy az aggódók a helyeztet sötétebbnek látták, mint valóban volt.

 

Mert bár a kilenczes bizottság, melylyel Lukács pénzügyminiszter a király kifogásait közölte, szükségesnek látta eredeti álláspontjához ragaszkodni s csupán Horvátország megnyugtatására illesztett be egy pontot a programmba, a kiegyezésnek utolsó fonálszála a király és a többség álláspontja közt még nem szakadt el. A tárgyalások a Bécsbe visszatérő Lukács miniszter és gróf Khuen-Héderváry miniszterelnök közvetítésével tovább folytak s nyilván e miniszterek javaslatára való meghivása.

 

A király október 25-én három óra hosszat tartott kihallgatás után, melyen Tisza István grófon kivűl az említett két magyar miniszter is részt vett s melyen a kilenczes bizottság és a király álláspontja közt fenforgó eltérések beható megbeszélés tárgyát képezték, arra határozta el magát, hogy gróf Tisza Istvánt bízza meg a kormány megalakításával, a mi október 26-ikán nem is történt.
Hogy mely alapon történt gróf Tisza Istvánnak e megbizatása, azt határozottan körvonalazza az az értesítése, melyet megbizatása után nyomban a bécsi magyar minsiszterium palotájában az ott jelen volt hirlapírókkal közölt. Gróf Tisza e nyilatkozatában ezek foglaltatnak:

"Ő Felségétől megbizást kaptam a kormány alakításra oly körülmények közt, a melyek parancsolólag kötelességemmé tették, hogy a koronát és az országot közügyeink eme sulyos állapotában ne hagyjam felelős kormány nélkűl. Az a programm, melyet a függőben lévő katonai kérdések tekintetében a kormány elő fog terjeszthetni, a kilenczes bizottság eddigi egyhangú megállapodásainak csak aránylag lényegtelen módosításait igényli. Ez irányú kérésemet mielőbb elő fogom terjeszteni a kilenczes bizottságnak; egyúttal kérni fogom, hogy a módosításokat az eredeti szöveggel együtt terjessze a pártértekezlet elé.

 

Ekként mindenki hű képet alkothat magának azon módosítások felől, melyek szükségesek, hogy kormány alakúlhasson, s az ország a fejetlenségtől s a bonyodalmak veszélyétől megmentessék. Reményem van rá, hogy az előterjesztett programm megnyugvást fog kelteni az országban és rá fogja bírni az ellenzéket is, hogy további akadályt ne gördítsen a változatlan ujonczlétszám és a költségvetési meghatalmazás megszavazása elé. Első sorban ezen czél békés elérésére fogok törekedni és csak, ha az ellenzék magatartása tenné elkerűlhetetlenné a harczot, fognám azt alkotmányos fegyverek igénybevételével megküzdeni."

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98