Dtum
Login with Facebookk
1903 | November

Tisza István megbízása

A már oly régóta tartó politikai válság a mult héten érte el tetőpontját, midőn a király a kilenczes bizottság programmját nem fogadta el, illetőleg annak több pontja ellen kifogásokat emelt. Budapesten nagy megdöbbenést okozott ez a hir, mert a király visszautasításában sokan a katonai párt győzelmét látták. Azonban később kitünt, hogy az aggódók a helyeztet sötétebbnek látták, mint valóban volt.

 

Mert bár a kilenczes bizottság, melylyel Lukács pénzügyminiszter a király kifogásait közölte, szükségesnek látta eredeti álláspontjához ragaszkodni s csupán Horvátország megnyugtatására illesztett be egy pontot a programmba, a kiegyezésnek utolsó fonálszála a király és a többség álláspontja közt még nem szakadt el. A tárgyalások a Bécsbe visszatérő Lukács miniszter és gróf Khuen-Héderváry miniszterelnök közvetítésével tovább folytak s nyilván e miniszterek javaslatára való meghivása.

 

A király október 25-én három óra hosszat tartott kihallgatás után, melyen Tisza István grófon kivűl az említett két magyar miniszter is részt vett s melyen a kilenczes bizottság és a király álláspontja közt fenforgó eltérések beható megbeszélés tárgyát képezték, arra határozta el magát, hogy gróf Tisza Istvánt bízza meg a kormány megalakításával, a mi október 26-ikán nem is történt.
Hogy mely alapon történt gróf Tisza Istvánnak e megbizatása, azt határozottan körvonalazza az az értesítése, melyet megbizatása után nyomban a bécsi magyar minsiszterium palotájában az ott jelen volt hirlapírókkal közölt. Gróf Tisza e nyilatkozatában ezek foglaltatnak:

"Ő Felségétől megbizást kaptam a kormány alakításra oly körülmények közt, a melyek parancsolólag kötelességemmé tették, hogy a koronát és az országot közügyeink eme sulyos állapotában ne hagyjam felelős kormány nélkűl. Az a programm, melyet a függőben lévő katonai kérdések tekintetében a kormány elő fog terjeszthetni, a kilenczes bizottság eddigi egyhangú megállapodásainak csak aránylag lényegtelen módosításait igényli. Ez irányú kérésemet mielőbb elő fogom terjeszteni a kilenczes bizottságnak; egyúttal kérni fogom, hogy a módosításokat az eredeti szöveggel együtt terjessze a pártértekezlet elé.

 

Ekként mindenki hű képet alkothat magának azon módosítások felől, melyek szükségesek, hogy kormány alakúlhasson, s az ország a fejetlenségtől s a bonyodalmak veszélyétől megmentessék. Reményem van rá, hogy az előterjesztett programm megnyugvást fog kelteni az országban és rá fogja bírni az ellenzéket is, hogy további akadályt ne gördítsen a változatlan ujonczlétszám és a költségvetési meghatalmazás megszavazása elé. Első sorban ezen czél békés elérésére fogok törekedni és csak, ha az ellenzék magatartása tenné elkerűlhetetlenné a harczot, fognám azt alkotmányos fegyverek igénybevételével megküzdeni."

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Melléknapok Melléknapok
Aristoteles után „halo” jelenségeknek nevezk azon...
Szónoki emelvényt állítanak föl a képviselőházban, hogy emeljék a fölszólalások nivóját Szónoki emelvényt állítanak föl a képviselőházban, hogy emeljék a...
Politikai körökben és a közvéleményben sokszor hangzott mér el panasz...
Nyolcas ikrek születtek egy dunántúli faluban Nyolcas ikrek születtek egy dunántúli faluban
A modern ember nem hisz a csodában. Amit kétszáz évvel ezelőtt...
Az osztrák politika alakulása Az osztrák politika alakulása
Ausztriában megerősödött a horogkeresztes mozgalom. Ugy a...
Budapest atlétikai bajnokságai Budapest atlétikai bajnokságai
Az utóbbi időben divatossá vált megróni a magyar atlétikát, hogy...
Rohonczi 35 métert hajított gerellyel a TFSE női versenyén Rohonczi 35 métert hajított gerellyel a TFSE női versenyén
Csütörtökön délelőtt verőfényes szép időben rendezte a TFSE országos...
Bezárult a rádiólánc földön Bezárult a rádiólánc földön
Amióta a zseniális olasz találmány, a rádió elindult dicsőséges...
A növénynemesítők kiállítása A növénynemesítők kiállítása
Az elmult hét végén nyitotta meg Horthy Miklós kormányzó előkelő...
Meghalt gróf Tisza István özvegye Meghalt gróf Tisza István özvegye
Lezárult egy nagy és tragikus asszonyi élet. Gróf Tisza Istvánné...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98