Dtum
Login with Facebookk
1903 | November

Borchgevink Karszten délsarki kutató-utazó

Érdekes vendége van most fővárosunknak. Borchgrevink Karszten, a norvég születésű délsarki kutató-utazó érkezett körünkbe, hogy a Magyar Földrajzi Társaság meghívására előadást tartson az Uránia-szinházban.

Borchgrvink földije Nansennek, a ki az éjszaki sark jégvilágának kikutatásával szerzett magának és hazájának dicsőséget, mig Barchgrevink a déli sark rejtelmeit tárta fel a tudománynak.

Azóta, hogy 1842-ben Ross kapitány Ausztriától délre felkereste és kikutatta a déli sark szárazföldjét, nagyon kevés történt ennek a földrésznek kikutatására. Most újra Borchgrevink mutatta meg az arra vezető utat s terelte rá a tudós világ figyelmét. 1895-ben egy norvég bálnahalászó hajóval, az ŤAntarktikť-kal sikerült áttörnie a jégsorompókat s az Adare hegyfoknál jutott a déli sark szárazföldjére. Ő volt az első, a ki az Antarctica hatodik földrészt lábaival érintette.

Borchgevink fényes eredménynyel tért vissza első utazásáról. A londoni hatodik nemzetközi földrajzi kongresszus nagy elismeréssel adózott a bátor utazónak. De újabb vállalatára mégis nehezen tudott anyagi támogatást találni.

 

Ennek okát részben abban kell keresnünk, hogy akkor a világ figyelme még mindig inkább az éjszaki sark felé irányúlt s a tudós közvélemény nem bízott Borchgrevink vállalatának realitásában; mert nagyon vakmerőnek és kivihetetlennek találta azt a tervét, hogy egy egész telet töltsön a déli sark jégvilágában és sötétségében.

1898-ban talált mégis pártfogót, az angol milliomos könyvkiadó Newnes személyében, a ki nagy expedicziót szervezett Borchgrevink számára. Harminczötezer angol fontot (840,000 koronát) adott e czélra. Nansen ŤFramť hajójának építője a ŤSouthern Crossť (Déli kereszt) nevű halászhajót építette úgy át az expediczió czéljaira, hogy a Jegestenger veszedelmeivel daczolhasson.

 

Angol lobogó lengett a hajón, de személyzete majdnem teljesen norvégekből állott. 1899-ben nagy veszedelmek és nélkülözések leküzdése után sikerült neki a jégen átküzdenie magát s elérte a szárazföldet, a hol tiz emberével átélte a hosszú, teljesen sötét telet, mialatt hajóját visszaküldte Ausztráliába.


A következő év tavaszán (1900-ban) a vakmerő utazó hozzálátott a sarki szárazföld kikutatásához. Nyolczszáz angol mérföldnyi vonalban haladt előre a tengerpart mentén. Érintette a jéggel boritott két nagy tűzhányót, az Erebus-t és Tirror-t s végűl eljutott a hatalmasan égfelé tornyosuló jégfalhoz, melyet akkoráig megmászhatatlannak tartottak.

 

Nagy elszántsággal és bátorsággal megmászta a jégfalat két lapp kiséretében s kutyáival és szánjaival azon túl jóval messzebbre hatolt elő a 78° 50’ déli szélességig, a földnek legdélibb pontjaig, melyet ember lábai érintettek.

Borchgrevink szerencsésen minden veszteség és idegen segítség nélkűl vezette ki expediczióját a jégből.

A délisarki expedicziók közűl, melyek később indultak útra, csak a német érkezett vissza. Az angol és svéd expedicziók, melyek a Borchgrevink által kikutatott vidékre mentek, a mint tudjuk, még ott vannak és nagy veszedelemben forognak.

Borchgrevink hazatérése után körútat tett Amerika és Európa államaiban, a hol felolvasásokat tartott fényes eredményű kutató expedicziójáról. Egyben tudományosan rendezte és feldolgozta a gyüjtött anyagot. Most pedig dolgozik nagy munkáján, melylyel be fog számolni utazása eredményéről, melyet előadásaiban is ismertet a világgal.

Ebben az újabb felolvasó körútjában érintette Berlint, Stettint, Danzigot, a napokban tartott előadást Bécsben és most érkezett a mi körünkbe, hogy nálunk is beszámoljon a déli sarkon tett kutatásai vívmányairól.

Borchgevink 1864-ben született Krisztiniában. Norvégiában bevégzett tanúlmányai után évek során át Németországban folytatott természettudományi tanúlmányokat. Innen Autsztráliába utazott, a hol előbb mint földmérő, majd mint a sidney-i egyetem egy osztályának a Corerwaal Academy-nek tanára működött. Ausztráliában a német Möller báró botanikus buzdítására vette tervbe délsarki utazását.

Borchgevink mint előadó is rendkivűli módon be tudja kötni hallgatóit. A lapok nagy elismeréssel szólanak érdekes előadásairól, melyekben érdekfeszítőleg ecseteli az expediczió történetét, annak veszedelmeit, nélkülözéseit és a félévig tartó vaksötét sarki télnek élményeit. Mindezeket a dolgokat remek vetített fényképekkel illusztrálja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Borchgevink Karszten Az Antarctic hajó a jég között Czet-fogás Pinguinek a déli sarkvidéken
Cikk-ajánló
Az ember öröksége és az ikerkutatás Az ember öröksége és az ikerkutatás
Egy másik, eléggé gyakran jelentkező anomália a balkezesség....
Az ötödik magyar hadikölcsön Az ötödik magyar hadikölcsön
A mai nappal lezáródik az ötödik magyar hadikölcsön jegyzésének...
Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány szolgálatában 3. Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány szolgálatában...
A magyar írásvizsgáló és tudományos grafológusok közül kétségtelenül...
Szeleta-barlang kutatásának történeti feljegyzései Szeleta-barlang kutatásának történeti feljegyzései
Régészeti részben a pleisztocén ősember culturamaradványait látjuk...
Hitler ma utazik haza Olaszországból Hitler ma utazik haza Olaszországból
Római politikai körökben vasárnap egyetlen beszédtárgyuk az a két...
A fekete lófej a csillagos égen A fekete lófej a csillagos égen
Ha feltekintünk a csillagos égre, úgy látjuk, mintha a csillagok apró...
Nagy verekedés az Angol Parkban Nagy verekedés az Angol Parkban
Tegnapelőtt este nagy jótékonycélu ünnepély volt az Angol-Parkban,...
Mit kereshet mezőgazdaságunk és iparunk Szovjetoroszországban Mit kereshet mezőgazdaságunk és iparunk Szovjetoroszországban
Túlzott reményeket kár volt fűzni a római jegyzékváltáshoz: a szovjet...
A felfedezett Munkácsy A felfedezett Munkácsy
Valamelyik napilapunk legutóbb elragadtatott tudósítást közölt arról,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98