Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

A budapesti Erzsébet-hid

E hó 10-ikén nyitották meg szép ünnepélyességek közt Budapest hatodik dunai hidját, melyet boldogult királynénk emlékére Erzsébet-hid-nak neveztek el.
Az új hid valóban nagyszerű alkotás s diszére válik nemcsak fővárosunknak, hanem a magyar műszaki tudománynak és iparnak is, mert magyar emberek tervezték s magyar munkások épitették fel csupa hazai anyagból. Annyival nagyobb dicsőség volt pedig ezen hatalmas hid felépitése, mert egész Európában ennek van leghosszabb nyilása: 290 méter, a mi a munkálatot rendkivül megnehezitette.

 

Négy óriási vassodrony tartja a függő lánczokat.
E vassodronyok 62 méter magasak s csúcsaik épen a pesti oldalon levő szomszéd plébánia templom tornyainak keresztjéig érnek. A hid rendkivűl erős, teljesen szilárdan áll s nem mozog úgy, mint a régi lánczhid. Nagy erősségét bizonyitja a megnyitás előtt végzett teherpróba, mely alkalommal annyi kővel rakták meg, a mi körülbelől 35 ezer ember sulyának felel meg. És e hid e roppant suly alatt alig hajolt meg.

A hidon különben van kocsiút és két oldalt gyalogjárók; az előbbi 11 méter széles, - ezen villamos kocsik is fognak közlekedni, - a gyalogjárók pedig egyenként negyedfél méteresek, tehát kétszer olyan szélesek, mint a Lánczhidnál.

  

A nagy mű épitéséhez 1898 tavaszán fogtak.
Igen sok nehézséget kellet leküzdeni a miatt, mert a budai oldalon a feltörő melegforrások nagyon akadályozták a munkát, sőt tavaly őszön a már majdnem kész hidfő kisség a Duna felé is kezdett csúszni. Ezen azonban csakhamar alaposan segitettek, többek közt azzal is, hogy a láncz végek fölé több ezer métermázsás sulyu oszlopot épitettek, a melyekre idővel majd szobrokat is állítanak. Ilyen két oszlop látszik képünk alsó balsarkán. Ezen oszlopoknak csak külső részük van kőből, belől azonban, - hogy annál sulyosabbak legyenek, - vastéglákból állanak.  

A hid felavatására igen sokan jelentek meg.
A király készült eljönni az ünnepélyre, de lejövetele elmaradt, s József főherczeg képviselte. A hid megnyitása rosz időben történt meg. Zuhogott az eső, hidegen fújt az őszi szél. A pesti hidfőn ment végbe a megnyitás szertartása, miniszterek, állami méltóságok különböző hatóságok képviselői és számos meghivott vendég jelenlétében. Itt emeltek diszes sátort a király képviselőjének és állványokat a meghivottaknak.

  

Pontban 11 órakor érkezett József főherczeg nejével, Klotild főherczegnővel.
A főherczegi párt Láng Lajos kereskedelmi miniszter köszöntötte, ki beszédében megemlékezett a hidnak fővárosra nézve nagy fontosságáról, épitésének történetéről, és a nemzet kegyeletéről, melylyel Erzsébet királyné nevével ruházta föl az új hidat.

  

József főherczeg igy válaszolt:
„Ezen híd, mely előtt állunk, a magyar iparnak és mindazoknak dicsőségére válik, a kik létrehozatalán közreműködtek. Egyedül áll a maga nemében, nemcsak székes fővárosunk, de hazánk diszére is. Az a felejthetetlen név, melyet visel, mélyen be van vésve minden magyar szivébe. Boldogúlt Erzsébet királyné, hazánk védangyalának neve ez, akit nemcsak tiszteltünk, de rajongva szerttünk is és a kinek emléke élni fog minden magyar hű szivében, mig magyar él a haza földjén. Éljen a hid és éljenek boldogúl mindazok, a kik rajta járni fognak!”

  

Az éljenzés csillapúltával a főherczegi pár többeket megszólított, majd Láng miniszter bemutatta a hid tervezőit és épitőit:

Czekélius Aurél miniszteri tanácsost és Szántó Albert műszaki tanácsost. A főherczegi pár és az előkelőségek a nagy eső miatt hintóban tették meg az első útat a hidon, mig a nagy közönség gyalog és esernyő alatt ment végig a hidon a budai hidfőhöz. A mint a megnyitó menet végig ment, a hidat átadták a forgalomnak. Éjfélig tartott a szabad közlekedés, aztán a vámszedők megkezdték a négy fillér hidpénz szedését.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Lipótvárosi desszert Lipótvárosi desszert
Volt egyszer, hol nem volt, sehol se volt, csak épp a Lipótvárosban...
A Mount Palomar-i csillagvizsgáló A Mount Palomar-i csillagvizsgáló
Mindössze néhány hónap választ el már csak a világ legtökéletesebb...
„Gonddal van tele a handlé batyuja” „Gonddal van tele a handlé batyuja”
Egy Teleki-téri kis vendéglőben tartották közgyülésüket vasárnap...
A török kormányválság A török kormányválság
Véget ért a mult héten a hosszas török kormányválság, melynek egyik...
Móricz Zsigmond - A költő és apja Móricz Zsigmond - A költő és apja
1916 április 5-én szép meleg tavasznap volt. Az ég enyhekék, semmi...
Az egykori haj s a kopaszság nyomai régi koponyákon Az egykori haj s a kopaszság nyomai régi koponyákon
Az emberi fej szörképleteit, a hajat, a szemöldök szőrözetét,...
Mindent visszanyerhetünk Mindent visszanyerhetünk
Rend. Nyugalom. Jogbiztosság. Munka. Egyetértés. Ha már elvesztettük...
Az idő változott, vagy az emberek változtak? Az idő változott, vagy az emberek változtak?
ŤMint teljesen vagyontalan szellemi munkás, egész jól el tudom...
Ausztria – Magyarország 2:1 (0:1) Ausztria – Magyarország 2:1 (0:1)
November 26. Fehér hótakaró csillog a város felé a budai hegyek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98