Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

A Nemzeti Szalon őszi tárlata

A Nemzeti Szalon most megnyílt őszi tárlatán a legnagyobb vonzerőt Pettenkofen művei gyakorolják.

 

A hírneves osztrák festő, a ki idegen származása ellenére is, valóságos virtuóza volt a magyar ég, magyar talaj és növényzet ábrázolásának, már az ötvenes években is szerepelt ugyan kiállításainkon, de nagyobb gyűjteménye most jelenik meg először a magyar közönség előtt.

 

De Pettenkofen alkotásain kívül is sok más érdekes látnivalót nyújt a művészet barátainak a Nemzeti Szalon kiállítása. Mint rendesen, most is ismert és elismert nevű művészek mellé újabb, sőt a legújabb nemzedék képviselői sorakoznak s minthogy amazok közül némelyek nehány régibb keletű alkotásukat is kiállították, azt lehet mondani, hogy a tárlat némileg a multnak, jelennek és jövőnek érdekes vegyülékét mutatja.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A Nemzeti Szalon tárlatához
Kántor Judit

Volt egy osztrák festő, Pettenkofen, aki életművének legszebb darabjait itt, Magyarországon festette. Kezdetben „biedermeier” stílusban dolgozott. 1948-49-ben mint katonatiszt Magyarországon tartózkodott.

 

Kőrajzokat készített, ezek zöme illusztrációk. Megszerette az országot, különösen az alföldi tájak természeti és társadalmi környezete foglalkoztatta. Három évtizedig látogatta a szolnoki művésztelepet.

 

Életképeket festett, melyeken megörökítette a vásárok mozgalmasságát, a vásárosok apró jeleneteit. A Nemzeti Szalon tárlatán igazolódik be, milyen átéléssel ábrázolta a számára kedves, magyar tájképi motívumokat.


Ezen a kiállításon szerepelt figurális munkákkal Zemplényi Tivadar és László Fülöp. A korabeli sajtó arról is említést tesz, hogy Pálinkás Béla és Gulácsy Lajos, a fiatalok képviseletében, műveikben külföldi mesterek hatását vélik fölfedezni. Utóbbi mestereknél az érzékeny Segantini és Böcklin festők képi tükrözésének néhány vonása sejlik fel.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szappanos Galéria Pettenkofen Edényvásár Szolnokon
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98