Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

A Khuen-Héderváry kormány bukása

Az országra egyre jobban sulyosodó politikai bonyodalmakból való kibontakozás nehézségeit természetesen ismét fokozta a gróf Khuen-Héderváry miniszterelnöknek váratlanúl jött újbóli leköszönése, mely a miatt következett be, hogy a kormányt a szeptember 29-diki ülésen leszavazták. E szavazás után a kormányelnök s vele az összes miniszterek a képviselőházból kivonúltak s nem csináltak titkot abból sem, hogy ott többé megjelenni nem is szándékoznak.

 

Ezt sokan úgy magyarázták, mintha a saját pártjuk által történt leszavaztatás miatt neheztelő miniszterek mintegy tüntetni akartak volna a parlament ellen. E felfogás ellen azonban a kormány a maga félhivatalos lapjaiban tiltakozott s azt hangoztatta, hogy a kormány kivonulása szintén csak annak a bizonyítéka, hogy a kormány nagyon is komolyan veszi a paralemntárizmus követelményeit. A kormányelnök ugyanis úgy fogta fel a maga helyeztét, hogy neki leszavaztatása után már nincs más teendője, mint megtörtént lemondását a Háznak bejelenteni. Ezt röviden meg is tette a következő ülésen s ezzel feladatát, mint miszter, befejezettnek tekintette. Arra azonban, a mit a kormányról hireszteltek, hogy az állami ügyek továbbvitelét is abba akarná hagyni, még mielőbb a király az új kormányt kinevezni, soha sem gondolt a kormány.

 

A folyó állami ügyek vezetése elutasítatlan kötelessége a kormánynak mindaddig, míg az alól felmentve nincs. Kétféle felelősség terheli a parlamenti kormányt: a politikai és a jogi felelősség. A politikai felelősségrevonás oly módon történik, hogy a parlament a kormányt leszavazza, azaz vagy egy fontosabb jelentőségű javaslatát elveti, vagy egyenesen bizalmatlansági szavazat által visszalépésre kényszeríti. A politikai felelősségrevonásnak nem lehet nagyobb és sulyosabb következménye, mint a visszalépés. Tehát a már leköszönt minisztereket politikai felelősség alá vonni nem lehet. Más jelentősége van a jogi felelősségre vonásnak, melynek eszköze a miniszterek vád alá helyezése s az elkövetett törvénysértésnek mérvéhez képest való megbüntetése. Ez a felelősség a sulyosabb s ez a már leköszönt, sőt a teljesen visszavonúlt volt miniszterekkel szemben is fennáll. 

A felelősségrevonásnak ez a sulyosabb alakja az alkotmányos államokban is csak ritkán nyer alkalmazást. A politikai felelősségnek alkalmazása, vagyis a kormányok megbuktatása, leszvazása, elég gyakori az alkotmányos államokban. Nálunk azonban harminczhét éves újabb alkotmányos korszakunk alatt még ez a mód sem fordúlt elő. Soha a magyar parlament kormányt le nem szavazott s leszavazással, vagy formaszerinti biztalmatlansági szavazattal visszalépésre nem kényszerített. Nálunk a kormányváltozások eddig vagy úgy történtek, hogy a kormányok a körülmények mérlegelése következtében önként visszavonúltak, vagy úgy, hogy a korona bizalmát már nem birták oly mértékben, a hogy az állami ügyek sikeres viteléhez szükségesnek tartották, Gróf Khuen-Héderváry mostani visszavonulása az első eset, hogy nálunk egy kormány a Ház nyilt ülésében való leszavaztatás következtében bukott meg.


A miniszterelnök lemondási kérelme felett – most a többi minisztereknek nem is volt szükséges leköszönni, ők úgy is csak az ügyek ideiglenes vitelével megbizott miniszterek – a király nem határozott hamar, a minek oka az, hogy vendégével, az orosz czárral volt elfogadva. Október 4-én azonban gróf Khuen-Héderváry felutazott Bécsbe, s Ő Felsége másnap hosszabb kihallgatáson fogadta. Azt, hogy már a fogadtatás alkalmával eldűljön az új kormány kinvezésének kérdése is, senki sem várta s a fenforgó körülményeknél fogva nem is várhatta, mert a helyzet sokkal bonyolúltabb, az elhárítandó nehézségek sokkal sulyosabb természetűek, hogysem a válság a személyes kérdés megoldásával egyszerűen elintézhető volna. Sőt a személyes kérdés aligha is fog hamarabb elintézést nyerni, mintsem a katonai kérdésben adandó engedmények mértékét végleg megállapítják. Ő Felsége hétfőn gróf Khuen-Héderváry fogadása után Körbert is fogadta s a magyar miniszterelnököt a következő napra ismét magához rendelte.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország 1925. évi teniszbajnokságai Magyarország 1925. évi teniszbajnokságai
A magyar teniszbajnokságok a keddi versenynapon befejezést nyertek és...
Somogyi Béla és Bacsó Béla tragikus halála Somogyi Béla és Bacsó Béla tragikus halála
Nagy megdöbbenést keltett az a gyilkosság, melynek Somogyi Béla, a...
Ignotus -  A politika mögül Ignotus - A politika mögül
Belpolitika. Az asszonyok megijednek, ha a kormány valamit maximálni...
A magyar-osztrák mérkőzés nagy bevételéről A magyar-osztrák mérkőzés nagy bevételéről
7000 korona jutott az Üllői-uti pályának a magyar-osztrák mérkőzés...
Március
Szimatolva a parton, mint a vad, hitetlenül, hogy elmúlt február: ...
Roosevelt elnök üzenetének ujabb részletei Roosevelt elnök üzenetének ujabb részletei
Most érkezett meg a részletes jelentés az Amerikai Egyesült Államok...
35 országból 800 üzletet közvetitett a Külkereskedelmi Intézet 35 országból 800 üzletet közvetitett a Külkereskedelmi Intézet
A magyar exporttörekvések immár messze tulnőttek a gazdasági élet...
Barta Lajos: Szocialista gondolatok a háborúról Barta Lajos: Szocialista gondolatok a háborúról
A szocializmusnak kell a világháború miértjére a legtalálóbb...
A mesterséges radioaktivitás, az izotópok A mesterséges radioaktivitás, az izotópok
Már megemlékeztünk Curie Iréne-nek és Joliot-nak azokról a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98