Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

Politikai pártok a hadparancsról

A szabadelvűpárt szeptember 23-ikán délelőtt tartott értekezlete után, melyben gróf Khuen-Héderváry Ő Felsége kéziratával kapcsolatban kifejezte, hogy a király fájdalommal értesült a hadiparancs által okozott félreértésekről, - a párt a tanácskozást este hat órakor folytatta. (A királyi kéziratot múlt heti számunkban közöltük.)


Gróf Andrássy Gyula szólalt föl ekkor először, s előterjesztette a párt vezérférfiai által kidolgozott határozati javaslatot. Miden indoklás nélkűl felolvassa a javaslatot, mely így szól:
Felséges urunk, királyunknak alkotmányos uralkodói működése már önmagában ellent mond azon föltevésnek, mintha Ő Felsége az 1867-ik évi 12-ik törvényczikk 11-ik szakaszában körűlirt fejedelmi jogait másként, mint alkotmányos módon (Helyeslés.), vagyis a törvények szerint és minisztereinek felelőssége mellett gyakorolná és az államalkotó magyar nemzet közjogi állását bármiben figyelmen kívül hagyná s hogy a chlopyi hadiparancs azon értelmezése, mely az izgalmat felidézte, tényleg az ő szándékainak felelt volna meg (Úgy van!), de azért Ő Felségének atyai szíve méltányolta a nemzet aggodalmait és miniszterelnökét a felmerült félreértések eloszlatása czéljából a következtő nyilatkozat megtételére hatalmazta fel:


Ő Felsége fájdalommal és mély sajnálattal vett arról tudomást, hogy a tőle kiadott hadparancs oly fölfogásokkal, félreértésekkel sőt félremagyarázásokkal találkozott, a melyek oda konkludáltak, mintha a Felséges úrnak, mint a hadsereg törvényszerinti legfőbb hadurának e megnyilatkozása a magyar alkotmánynak, vagy a magyar nemzetnek, Magyarország törvényes jogainak, a magyar államiságnak sérelmét tartalmazná. Ez ki van zárva, ez nem történhetett meg, ez Ő Felségének szándékától távol állott és a hadparancsnak bármely oldalról ilyen magyarázatot adni helyesen és jogosan nem szabad és nem lehet.


A miniszterelnöknek a korona felhatalmazása alapján tett ezen nyilatkozata teljesen elégséges arra, hogy a magyar nemzet kebelében ezen hadiparancs kapcsán támadt izgalmak eloszlattassanak. Az országgyűlési szabadelvűpárt, midőn ezt hazafiúi megnyugvással konstatálja, ebből folyólag kijelenti, hogy a hadiparancs további tárgyalásának szüksége fenn nem forog. (Helyeslés.) A mi pedig a legfelsőbb királyi kéziratnak politikai tartalmát illeti, erre vonatkozólag a párt az érdemleges határozathozatalt akkorra tartja fenn, midőn a megalakult kormány porgrammját veszi tárgyalás alá.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nagykun Múzeum Nagykun Múzeum
A Nagyalföld délibábos rónáján, a hajdani kun székvárosnak,...
Így írtok ti... Így írtok ti...
Bővített, új kiadásban jelent meg Karinthy Frigyes irodalmi...
Kevés alkoholmérgezés, sok pezsgő, még több otthoni borocska: ez volt az ötödik háborus Szilveszter Kevés alkoholmérgezés, sok pezsgő, még több otthoni borocska: ez volt...
Az ötödik háborus Szilveszter kétségesen kívül nem volt annyira...
A hűtlenség iskolája könyvalakban A hűtlenség iskolája könyvalakban
Etienne Rey háromfelvonásos vigjátéka, mely a Vígszinház idei műsorán...
A fiatal Kovács (BSzKRt) győzött az évadnyitó népligeti kerékpárversenyen A fiatal Kovács (BSzKRt) győzött az évadnyitó népligeti...
Gyönyörű napsütéses időben, a tavaszi köntösbe öltözött Népliget fái...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Hreblay Emil m. kir. gazdasági felügyelő (Kolozsvár, Ferencz...
«Nemes ponyva» és a középosztály igénye... «Nemes ponyva» és a középosztály igénye...
Mi akadálya volna annak, hogy nálunk is kialakuljon a filléres...
Az első Brooklands verseny Az első Brooklands verseny
Az első Brooklands verseny március hó 25-én tartatott meg. A változó...
Santelli vívóakadémiája Santelli vívóakadémiája
A Vigadó nagytermét teljesen megtöltő, előkelő sportpublikum előtt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98