Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

Menetrend a világ körül

Egy belga vasúti szakember, Nagelmackers igazgató, nemrég kiszámitotta, hogy egy esztendő mulva a világot körül lehet utazni negyven nap alatt. Csak arra van még szükség, hogy az orosz kormány befejezze a szibériai vasút munkálatait s Port-Atrhurtól vagy Vladivosztoktól gyors-gőzhajókat járassanak, a mint tervbe van véve, Japánba. Jelenleg 52 nap a legrövidebb idő, a mely alatt körül lehet utazni a föld kerekségét.

Nagelmackers így osztja be az utat: Páristól Vladivosztokig tizenhárom nap, innen a japáni Nagasakiba hajón két nap, Yokohamába szintén hajón két nap. A japán parttól a nyugat—amerikai parton levő Vancouverig tizenkét nap, innen New-Yorkig négy nap, New-Yorktól a franczia Cherbourgig hat nap, Párisig fél nap. Összesen tehát 39 és fél nap. Föltéve természetesen, hogy az utasra Valdivosztokban, Nagasakiban és New-Yorkban a leggyorsabb járatú hajók várnak.

A rendes idő a mostani viszonyok közt Moszkvától a Csendes-tenger partjáig tizennyolcz nap, de ezt meg lehet rövidíteni. Így például Komatszu japáni herczeg, a ki külön diplomácziai kiküldetésben járt az orosz udvarnál a mult évben, tizenhárom és fél nap alatt tette meg ezt az utat hazamenet. Et annyi, mintha Párisból indulva 15 és fél nap alatt tette volna meg.

Ha a szibériai vasuton még szükséges pótlásokat és tökéletesítéseket elvégzik, biztosra vehető, hogy a Páris és a Csendes-tenger közötti útat meg lehet rövidíteni tizenhárom napra. A Valdivosztok-Yokohama közötti út a mai viszonyok közt nyolcz nap; ezt felére kellene rövidíteni, a mi nem bizonyos, hogy lehetésge-e.

Innen Vancouverig tizenkét nap nem lehetetlenség, sőt különösen kedvező időben talán tíz nap alatt is meg lehet járni ezt az utat. Vancouvertől New-Yorkig rendes körülmények közt öt nap alatt lehet eljutni, hogy ezt, mint Nagelmackers tervezi, leszállitsák egy nappal, ahhoz külön intézkedések szükségesek.



Az Atlanti-tengeren ás Párisig teendő utat elég bőven számitotta Nagelmackers hetedfél napra. A legnagyobb bökkenő Nagelmackers számitásában az, vajon csakugyan el lehet-e érni Port-Arthurtól vagy Vladivosztoktól négy nap alatt Yokohamát. Ha ezt rendbe hoznák, a negyven napi világkörüli út lehetségesnek tekinthető.

A mostani menetrend szerint az ember elindúl Párisból este 8 óra 25 perczkor, Berlinen és varsón át s Moszkvába érmásnap délután 2 óra 30 perczkor. Ha jól rendezte be útját, ugyanaznap este 9 óra 35 perczkor elhagyhatja Moszkvát a hetenként kétszer induló szibériai express-vonattal s nyolcz nappal később Irkiczkban volna.

Itt 24 óráig várni kell s aztán ismét nyolcz napig megy a vonat Port-Arthurig. Itt hajóra ülve, keresztülmegy a Cse-fu nevű keskeny tengerszoroson, vagy közvetlen gőzhajón folytatja utazását. Nagasaki-ig öt nap, innen Yokohamáig négy nap az út gőzhajón. Tizenkét nap múlva Vancouverben lehet az utazó, hat nap múlva New-Yorkban, további hat vagy hetedfél nap alatt Párisban.

Vagyis az egész út összesen 52 vagy 52 ésfél napig tart. Ez a legrövidebb idő, mely alatt a földet körűl lehet utazni most s ez is arra a feltevésra van alapitva, hogy Port-Arthurnál vagy Nagasakinál ne kell a hajóra várni, hanem közvetlen összeköttetést kap az ember.

Ily hosszú útnál fel kell tételezni, hogy 10-12 nap eletelik akülönböző hajókra való várakozással s igy, kivéve a rendkívüli körülmények kedvező össztalálkozását, senki sem vállalkozhatik ez út megtételére hatvanöt napnál rövidebb idő alatt.

Valószínűleg beletelik még vagy három év, míg a szibériai vasút teljesen késznek tekinthető, a míg a vonatok fölszerelése, a pályatestek, hidak, alagútak tökletesen rendbe lesznek hozva. Az óriási vasút azonban már eddig iskiállotta apróbát, hogy tulajdonképeni czéljának, nagy katonai csapatok szállitásának megfelel.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98