Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

Garibaldi Menotti halála

Annak idején nálunk is nagyon népszerű volt a nagy olasz szabadsághős, Garibaldi József neve s emlékezete most is élénk népünk minden rétegében. Ezért bizonyára érdeklődéssel fog találkozni, ha most elhunyt fiának, Menottinak arczképét bemutatjuk.


Garibaldi Menotti 1840-ben született Braziliában, a hol atyja egy csapat élén a köztársaságért küzdött. Anyja brazíliai nő volt, a ki hadi vállalataira is elkísérte férjét. Menotti alig volt még tizenöt éves, mikor beállt atyja seregébe.

 

Az 1859-ben az osztrákok ellen viselt hegyvidéki hadseregben atyja oldalán volt, nehány hónappal később részt vett a szicziliai merész és diadalmas hadjáratban, majd a Nápoly elleni harczban s jelen volt a Kapua melletti győzelmes csatában.

 

Mikor az öreg Garibaldi 1859 novemberében elkeseredve visszavonult Kapri szigetére, csak három hű embere és fia, Menotti kisérték el. Igy követte Menotti apját rosz és jó sorban, osztozott vele a diadalokban és a balszerencsében. 1870-ben atyjával a franczia seregben harczolt a németek ellen.


Menotti atyja halála óta nem igen játszott nagyobb szerepet; tagja volt az olasz képviselőháznak, eleinte éles ellenzéki állást foglalt el a kormány ellen, később azonban mind mérsékeltebb lett. Az utóbbi években csaknem teljesen felhagyott a nyilvános szerepléssel.

 

A szabadságszeretet, mint atyja örökségét, híven ápolta ő is s az utolsó évtizedek alatt, ha másként nem, buzdító szavával részt vett az Európa egyes részén felbukkanó törekvésekben, melyek a szabadság kivívását írták a zászlajukra.

 

Az olasz nemzet hálásnak mutatkozott az öreg Garibaldi utódai iránt; valamennyinek jelentékeny évdíjat szavazott meg a képviselőház s ezt Menotti haláláig huzta; temetését nagy pompával, állami költségre rendezték.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98