Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

Párbajok a hadiparancs miatt

Pozsonyban és a galicziai Przemislben két katonatiszt oly nyilatkozatokat tett, melyek nagy felháborodást keltettek Magyarországon, mikor a lapok közölték. A pozsonyi esetnek már véres párbaj volt a következménye.


Pozsonyban Struchly Lipót nevű vadász százados nyilvános helyen, vendéglőben gyalázó szavakkal illette a magyarokat. Ezért szobafogságra ítélte a katonai hatóság.

 

Tolcsvai Bónis Sándor miskolczi lakos, hírlapok útján intézett kihívást Struchly századoshoz, sértő kifejezésekkel. A százados ennek következtében két tiszt által fegyveres elégtételt kért Bónistól. A párbaj szept. 25-én történt meg Miskolczon.

 

Struchly segédei felmutatták Bónis segédeinek a *Nyugatmagyarországi Hiradó*-nak egy számát, a melyben Struchly kijelenti, hogy a mikor azokat a magyargyalázó kifejezéseket használta, ittas állapotban volt.

 

Az eset fölött sajnálkozását fejezte ki és bocsánatot kért a nemzeti érzület ellen elkövetett sértés miatt. Ennek következtében Bónis sértő levelét visszavonta, de kijelentette, hogy a fegyveres elégtételnek minden nemét kész megadni.

 

A nyilvános meghurczolásra való tekintetből kardpárbajban állapodtak meg. Ebben a párbajban Strucly százados, ki már koros ember, mély vágást kapott a mellén.

 

Miskolczon Bónis tiszteletére elhatározták, hogy ezüst serleget adnak emlékül, íly fölirattal : *Ne bántsd a magyart! * Struchly százados a párbaj után visszatért Pozsonyba, s ott gyöngélkedőn bár, de jelentkezett a kaszárnyában s tudatta, hogy párbajban megsebesült. A kaszárnyából haza küldték, hogy folytassa szobafogságát, egyszersmind áthelyezték Przemislbe.


A Przemislben történt eset pedig az, hogy Formanek főhadnagy, a 10 gyalogezred 10-ik százada előtt mikor elmondta, hogy a három évet kiszolgált katonáknak még újesztendeig kell szolgálatban maradni, a magyarokat sértő szavakkal illette, mint a kik ennek a helyzetnek okozói.

 

Még ezt is mondta a katonáknak : *Ezért legyetek minden pillanatban elkészülve arra, hogy Magyarországba fogtok masírozni és ott verekedni fogtok és ha majd harczra kerül a dolog, úgy jusson eszetekbe, hogy a magyarok okozták.*

 

Sértéseire Pápáról zolnai Zolnay Viktor vívómester fecsegő szájhősnek nevezte egy hozzá küldött táviratban. Zolnay ugyanily kihívó táviratot intézett, Struchly Lipót századoshoz, még Bónissal történt párbaja előtt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98