Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

A szerb király és a hadsereg

A nisi katonatisztek összeesküvése a királygyilkos katonatisztek ellen, ismét a zavarok mélységébe vitte Szerbiát. Péter király trónját ép ugy körülfogta a fenyegető elégületlenség, mint szerencsétlen elődjeét. A tisztek, a kik junius 11-ikén a mészárlást végezték Belgrádban, a hatalom közelségében élvezik az előléptetést, az udvari kegyet. A hadsereg nagyobb része féltékeny lett erre. A király pedig gyöngének mutatkozik, a junius 11-iki tisztek hatalmába kerűlt, a kik még azzal is fenyegetik, hogy kezökben egy levele, melyet Masin ezredeshez irt s melyből kitünik, hogy a királygyilkosságot helyben hagyta.


Az ország népe látván, hogy helyzete nem javúl, megint elégületlen. A hadsereg legnagyobb része pedig a hetven tiszt uralma ellen forrong. Az ország lakossága az összeesküvő nisi tisztek pártját fogja, mig a hetven tiszt azt akarja elhitetni a királylyal, hogy az ország melletök van.
A Belgrád melletti banyiczai táborban megtörtént, hogy a hadi szemlén egy zászlóalj nem akart elvonulni a király előtt. A zászlóaljat elvezették, két tisztjét letartóztatták.

 

A király a legveszélyesebb helyzetbe jutott, mert akár egyik, akár másik tábor pártjára áll, haragot zudit magára, olyanokat tesz ellenségeivé, akik merénylettől sem riadnak vissza. Intézkedett is, hogy a palota őrségét megkettőztessék. A bejáratnál tizenkét svájczi testőr áll s ugyanannyi örködik a király hálószobája előtt. A király hálószobáját a testőrség kaszárnyájával villamos csöngettyűkkel kötötték össze, a melyek riadó esetén az egész helyörséget fegyverbe szólitják. Fiait a király vissza akarja küldeni Oroszországba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98