Dtum
Login with Facebookk
1903 | Június

A belgrádi események. A királyi pár meggyilkolása

Két óráig tartott a forradalom a junius 10-11-ike közti éjjel Belgrádban s kiirtotta a királyi családot, leöldöste a királyné két öcscsét, a miniszterek közül a legnépszerűtlenebbeket s a királyi lakban azokat, a kik a királyi párt védeni akarták. Nyolczan haltak meg így, ezenkívül a belügyminiszter sulyosan megsebesült. A vérengzésben az összeesküvők közül meghalt négy, köztük kettő egyszerű katona. A trónt junius 15-ikén már betöltötték a trónkövetelő Karagyorgyevics Péter herczeggel, a kit egyhangulag választottak meg királynak.


Az összeesküvést a radikális pártbeliek szőtték, a kiket Sándor király gyülölt és a hadsereg tisztjei hajtották végre, a kik a királyt gyülölték. A borzalmas esemény előtt tiz nappal választotta meg Szerbia a képviselőket az uj szkupstinába. A radikálisok föl sem lépek, ellenzékit egyetlenegyet sem választottak. A király áradozó leveleiben magasztalta föl Czinczár-Markovics miniszterelnök nagy érdemeit, a szerb nemzetnek, a királynak javára szolgáló kormányzását és a legnagyobb rendjellel is kitüntette. A katona miniszterelnök, ki az alkotmány eltörlésében is segitett a királynak, szintén az áldozatok közt van.


A történelem egyik legnagyobb vérengzése és kegyetlensége ment végbe Belgrádban, de senkinek nem lesz miatta bántódása. Az egész ország nyugton maradt. Belgrádban még örvendeztek is és a gyilkosságokra következő reggel fellobogózták a házakat és mulattak az utczán táborozó katonasággal, melynek bőven szolgáltak borral, sörrel, pálinkával. A katonai zenekarok vidám dalokat játszottak. A gyász legkisebb jele sem mutatkozott. Egész csendben, éjjel temették el a királyi párt.

Az uj kormány rögtön megalakult, a katonaság pedig az utczákon Karagyorgyevics herczeget éltette s letépte gallérjáról, sapkájáról a Sándor király jelvényeit. Táviratok értesitették a Svájczban lakó Karagyorgyevics Péter herczeget a történtekről, a ki azt mondta, Ťkár volt ilyen kegyetlenül bánni Sándor királylyal, hisz ő különben cselekedetei által az én trónom érdekében dolgozott.ť A forradalmi kormány, melynek tagjai mind ismert emberek a szerb közéletből, az alkotmányt visszaállitotta, a szkupstinát junius 15-ikére összehivta, hogy az uj kormányformáról határozzon, esetleg királyt válasszon.


Az uj kormányban Zsivkovics Lyuba, az uj igazságügy miniszter lett a legnépszerübb ember, a kit előbb is szerettek s ki jeles népszónok. A gyilkosságot követő reggelen is ő szónokolt több helyen a néphez. Köztársasági érzelmünek ismerik s azok, a kik köztársaságra gondolnak, rágondoltak, mint elnökre. A királygyilkosság értelmi szerzőjének határozottan Zsivkovicsot tartják.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Közlekedési találmányok  2 Közlekedési találmányok 2
Nagyjelentőségű szállító berendezés az, amelyet egyik képünk bemutat....
Helyszíni szemlén Palásthy Irénnél, az igazoltatott Lanwin- modell hősnőjénél Helyszíni szemlén Palásthy Irénnél, az igazoltatott Lanwin- modell...
A rendőri igazoltatás a Városi Színházban egy ismert és tehetséges...
A siófoki országos lawn-tennis verseny A siófoki országos lawn-tennis verseny
A nevezések igen szépen sikerültek. Jobb játszóink Tóth Edét kivéve...
A legnagyobb német internáló tábor A legnagyobb német internáló tábor
A francia Joffre (korábban a Dardanellák-támadás ellenzője) most...
Léghajón a Földközi tengeren keresztűl Léghajón a Földközi tengeren keresztűl
A franczia Valux gróf franczia földről léghajón át akar kelni a...
Japán tájékoztatás a katonai helyzetről Japán tájékoztatás a katonai helyzetről
Hirade kapitány, a császári tengerészeti főhadiszállás...
Tuan herczeg véres uralma Tuan herczeg véres uralma
A kegyetlen vérengzések az uralkodó család egyik tagjának, Tuan...
 A legnagyobb feltaláló - a véletlen A legnagyobb feltaláló - a véletlen
Amióta ember él a Föld hátán, talán soha nem volt annál nagyobb és...
A fiumei husvágó és a főváros A fiumei husvágó és a főváros
A napilapok hiradása szerint a tanács megkeresést intéz a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98