Dtum
Login with Facebookk
1903 | Szeptember

Az újabb játékszabály-módosításokhoz

Lapunk 20-ik számában közöltük ama módosításokat, melyeket a MLSz-nek intéző bizottsága a játékszabályok egyes pontjain javaslatba hozott. Bár e módosításokat a három brit szövetség (az angol, skót és ír) együttes tanácsa, tehát e téren minden esetre a legelismertebb fórum alkotta, a mi speciális viszonyainkra való tekintettel mégis némileg módosított elfogadását tartanók helyesnek.


Eddig is sok baj volt azzal és sok viharos jelenetre adott alkalmat, hogy a közönség a biró határozatait nem hallotta és így azt, hogy mi történik a pályán, nem értette meg. Most, midőn a bíró kétféle szabadrugás, az egyszerű és a szigorított között választhat, a közönség nem fogja tudni, melyiket itélte meg és hogy az utána következett goal érvényes-e. Szükségesnek tartanók az új szabályzat ehhez a mondatához: „A biró, ha szigorított szabadrugást itélt meg, azt érthetően és világosan tudassa minkét csapattal” hozzátoldani azt, „és a közönséggel”. A közönséggel való tudatás egy alkalmas kézmozdulattal (kinyujtott kézzel a kapura mutatás) is történhetne.


Veszélyesnek tartjuk a büntető rugásról szóló részben azt a módositást, hogy „a büntetési területek belül elkövetett ilyen szándékos durvaságok még akkor is büntető rugással sujtandók, ha azok elkövetésekor a labda nem is volt ott, sőt még az esetben is, ha a labda a büntetési területen kivűl, de attól nem messze volt”. Ez utóbbi rendelkezés sok surlódásnak lesz okozója, mert túl nagy szabadságot ad a birónak. Már pedig mi nem tehetjük meg, hogy – mint Angliában – minden mérkőzésre más liga területéről hozassuk a birákat és a vonalbirákat és így, sajnos, a csapatok és a közönség gyakran vádolják biráinkat részrehajlással. A biró hatáskörének ily bizonytalan tágítása csak tápot adna a vádaknak és kínos vitákra adna alkalmat. Éppen ezért szükségesnek tartjuk e résznek ilyképpen való módosítását: „… ha a labda a büntetési területen kívül, de attól tíz méternél messzebb nincs.”


A szabályzatmódosításokkal kapcsolatban kívánatos volna a határbirák hatáskörének kiterjesztése és szabályozása is, nemkülönben az új hivatalos szabályzatok sürgős kinyomtatása, mert már annyiféle szabály forog közkézen, hogy a nem szakember alig ösmerheti ki magát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98