Dtum
Login with Facebookk
1904 | Április

Országgyűlési tudósítások

Most már valóban gyorsan halad a képviselőház a felgyülemlett hátralékos törvényjavaslatok elintézésében.
Azok, a kik egy ideig kedvet mutattak egy kis lappangó obstrukczió folytatására, az újonczjavaslatoknak márczius 21-ikén megtörtént megszavazása után, úgy látszik végleg abbahagyták a harczot. A márczius 22-iki ülésen már a képviselőház hozzáfogott az 1903-iki állami költségvetés tárgyalásához. 

A következő, márczius 23-iki ülésen rövidesen bevégezték az 1903-ra szóló költségvetési törvénynek s az ezzel együtt napirendre tűzött pénzügyi bizottsági jelentésnek a tárgyalását.
A pénzügyminiszternek alkalma volt újból felszólalni s kijelentette, hogy az adóreformjavaslat készen van s a létminimum (a megélhetésre szükséges legkisebb vagyon) adómentessége s a jövedelmek felfelé fokozódó megadóztatása alapján oldja meg a kérdést. 

Azután a Ház a Horvátországgal való ideiglenes pénzügyi egyezményt vette tárgyalás alá.
Egyik intézkedés az, hogy Magyarország Horvátországnak három millió korona kamatmentes előleget nyújt. 

A márczius 24-iki ülésen végig tárgyalták a horvát pénzügyi provizóriumról szóló törvényjavaslatot.
A tárgyalás folyamán gróf Tisza miniszterelnök is hozzászólott s beszéde keretében kifejtette Horvátországgal szemben folytatott politikáját s szólott többek közt a Horvátországban dühöngő magyargyűlöletről s kifejtette hogy a magyar politikának az a feladata, hogy teljesítse Horvát-Szlavonországok minden jogos kivánságát, hogy így fegyvert adjunk ama horvát hazafiak kezébe, a kik a jó egyetértés mellett küzdenek. 

A horvátprovizoriumról szóló javaslat megszavazása után a Ház néhány percz alatt letárgyalta az állami tisztviselők szolgálati biztosítékainak eltörléséről szóló törvényjavaslatot.
A szavazást be nem végezhették, mert nem volt jelen száz képviselő. Ezen kívül több mentelmi ügyet intéztek el.

Az ülés legfontosabb eseménye azonban a beruházási javaslatnak a pénzügyminiszter által való előterjesztése volt.
Ezen majdnem négy év óta vajudó javaslat iránt természetesen igen nagy az érdeklődés a képviselők körében, mert a tervezett közmunkák majdnem száz választókerületet közelebbről is érdekelnek, de különben is e javaslat volna hivatva tespedő gazdasági állapotainkon lendíteni. A javaslat 328 millió koronáról szól, melynek befektetése öt év alatt van czélba véve. Szorosan iparfejlesztési czélra 15.750,000 korona van felvéve. A földmivelési miniszter körülbelől hasonló összeget – 15 milliót – vesz fel a mezőgazdaság érdekeinek a közgazdasági alap gyarapítása által való támogatására. A beruházások zöme a vasuti és csatorna-építésekre esik.

A horvát pénzügyi egyezmény ideiglenes meghosszabbításáról szóló tövényjavaslatban az is benne van, hogy a horvát beligazgatási költségekhez Magyarország ezúttal három millió koronával többet adjon mint eddig.
Neményi Ambrus, a pénzügyi bizottság előadója szerint a 3.008,000 K. hiány úgy keletkezett, mert a horvát tisztviselők fizetését is emelik, továbbá a fogyasztási adótörvényeink reformja és egyéb pénzügyi természetű törvényeink módosítsa következtében Horvátország jövedelmeiben bizonyos elmaradás mutatkozik.

Arról a kérdésről, hogy mennyiben alaposak az e czímen támasztható igények és a mennyiben egyik-másik követelés alaposnak elismertetik, hogy mily összeggel értékelhető ez az igény, erről most nem szólok – mondja az előadó. – A hiányzó összeget a későbbi elszámolás kötelezettsége mellett előlegezi a kormány. Nem járnék el azonban a köteles őszinteséggel – folytatta az elődadó – ha ezen későbbi elszámolásnak vagy az előleg kifejezésnek tulságos jelentőségét tulajdonítanék, mert hiszen az eddigi tapasztalatok szerint jóformán kizártnak kell tekintetnünk, hogy ez az összeg később az államkincstárnak megtérüljön.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98