Dtum
Login with Facebookk
1904 | Április

Corinthian FC. – BTC. 12 : 0

CFC. (fehér ing monogrammal) : Wilkinson – Timmis, Oakley – Lowe, Morgan – Owen, Vickers – Corbett, Wreford – Brown, Smith, Moon, Vassall.


BTC. (piros – fehér) Izsó – Skrabák, Fehéry – Helmich, Kisfaludy, Schaschek – Oláh, Felhőssy, Ujváry, Róka, Blazsek I.


Hamar híre futott a közönség körében, hogy Smith, a gólkirály, megérkezett. Mindenki őt nézte, amint a pályán megjelent. Úgy látszik az ő jelenléte felvillanyozta a csapatot is, mert most mutatta be igazi képességét.

 

A játék elejétől végig szédítő tempóban folyt s azt állandóan Smith vezette. A játék harmadik percében Vassall egy remek 30 méteres lövéssel már megszerzi az első gólt, amelyet a 6-ik percben Corbett révén a második követ.

 

Rövid időre most a BTC. támad a közönség biztatása közepette, de már a 7-ik percben Smith jóvoltából Wreford-Brown megszerzi a 3-ik gólt. Oláh megkísérli a támadást, de Oakley gyönyörüen föltartóztatja. Vassall rohan le erre szédítő iramban: lövés: lövést követ; Izsó szépen véd két kornert, de már a 16-ik percben Smith és Moon gyönyörű összjátéka révén Moon által lőve gól esik, amelyet állandó ostrom után a 25-ik percben Smith remekül helyezett lövésével még egy követ.

 

A 28. és 30-ik percekben kornert véd Izsó, aki nagyon szépen dolgozik. A 36-ik percben Moon lövi a következő gólt, majd a 40-ik percben Corbett remekül adja be a hetediket. Smith lövése miatt esett korner után Oláh szökik meg, lövéshez azonban nem jut. Első félidő 7 : 0.


A második félidőben az angol csapat némi változást szenvedett. Wreford – Brown, kit Kisfaludy az első félidőben bokán rúgott, a kapuba áll, Morgan – Owen helyébe megy csatárnak, míg őt a fedezetsorban Wilkinson helyetesítette.

 

A játék újból csak a CFC. heves ostomával kezdődik s Smith már a 2-ik percben gólt ért el, amit azonban a bíró a kapus megrohanása miatt nem ad meg, de már a következő percben gólt lő. A BTC. a szél segélyével hosszú backrúgásokkal igyekszik elterelni kapujától a játékot; hasztalan, az angol támadás meg nem szűnik s minden pillanatban a gól veszélye fenyeget.

 

A közönség most Smith bámulatos finom labdavezetését tapsolja, majd Corbett és Vassall tüneményes lerohanásait kíséri visszafojtott lélegzettel, még egy-egy sikerült védést jóleső melegséggel tapsolt meg.

 

Közben Oláh messziről lövéshez is jut, amely azonban célt téveszt. A 22. és 27-ik percekben esik a következő két gól Moon révén. A 29-ik percben Smith remek lövése a bíróban akad meg, ki éppen a labdába ugrik.

 

A 34-ik percben Oláh ügyes játékkal kornert ér el, amit azonban rosszul lő. A kapurúgás után Smith kiadja a labdát Vassall-nak, ki bámulatos iramban lefut a kapu elé és gólt lő, a közönség óriási tapsai közepette. A 37-ik percben Moon lövi roppant erővel az utolsó gólt. A félidő vége felé a BTC. parázs támadást intéz az angol kapu ellen s Buda szép lövését Wreford-Brown csak rávetéssel védheti ki.


Bíró Gillemot Ferenc, szövetségi főtitkár volt.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Magyar vendégszeretet
Pálinkás Judit

A magyar vendégszeretet már az 1900-as években híres volt. A hozzánk érkező külföldi futball csapatokat nagy tisztelettel, szeretettel fogadtuk, és minden jóval kényeztettük őket. Sok újságcikkben olvashatjuk azt a véleményt, hogy a magyar csapatok azért szenvednek ekkora gólarányú vereséget a külföldi kluboktól, mert azok hozzánk futball körútjuk első állomásaként érkeznek, és ekkor még friss erővel bírnak. Körútjuk következő helyszínén nem szerepelnek már olyan nagy sikerrel, ugyanis játékosaink kifárasztják őket és a magyar vendéglátástól, elnehezülnek.


A Corinthiánok FC. budapesti tartózkodásának programja olvasható az írás folytatásaként, azért hogy beleláthasson egy itt tartózkodó külföldi csapat mindennapjaiba:


„Rövid nehány napot tölthettek csak körünkben angol vendégeink.
Pénteken délután érkeztek meg. A pályaudvaron a rendezőség és szépszámú érdeklődő közönség várta őket. Este intimebb jellegű ismerkedési est volt a Hungária-szállóban.


Szombaton délelőtt az országházat, az igazságügyi palotát és a Bazilikát tekintették meg. Délután volt az első matchük a margitszigeti sporttelepen, amikor is az MTK. Volt az ellenfelük. Este az MTK. áldozatkész alelnöke, Brüll Alfréd vendégül látta őket estebédre a Lipótvárosi Casinoban. Ez ebédre hivatalos volt az ünnep rendezősége és sportéletünk számos képviselője is. A szeretetreméltó házigazda pazar bőkezűséggel látta el vendégeit.


Húsvét vasárnapján a délelőtti órákat istentiszteletnek szentelték angol barátaink. Délben lunchöt rendezett a Magyar Athletikai Club margitszigeti klubházában a Corinthiánok tiszteletére, mely alkalommal Krasznay Ferenc alelnök csinálta a honneuröket. Délután a Neptun Evezős Egylet megtekintése után a millenáris pályát keresték fel az angolok, ahol a BTC. matchelt a lipcsei Bewegungspielerekkel. A félidei szünet alatt kedves impromtu volt angol vendégeink rögtönzött kapujátéka redingotban, cilinderrel. Az estét kisebb körben töltötték a Hungáriában.


Hétfőn a délelőtti órákban a királyi várpalotát és a Mátyás-templomot tekintették meg, délben a Budapesti Torna Clubnak voltak vendégei a Royal-szállóban. A vendéglátó egyesület nevében Iszer Károly másodelnök üdvözölte a Corinthiánokat. Délután folyt le a második matchük és pedig a BTC. ellen. Este a Hungáriában szűkebb körben elköltött estebédjük után teára az Országos Casinóba látogattak el.


Kedden megtekintették a Műcsarnokot, délután a MAC.-al matcheltek. Este a Hungáriában bucsúebéd volt tiszteletükre, amelyen számos hölgy is résztvett. Rögtönzött táncmulatság fejezte be az estét.


Szerdán a Park Clubot tekintették meg a déli órákban angol vendégeink, kiket a délutáni gyorsvonat szereplésük legközelebbi helyére Bécsbe vitte el körünkből.”


Ugye gazdag program? Ezt a törődést minden hazánkba érkező csapat megkapta és joggal várhatta el a magyar játékos, ha külföldön tartózkodott a figyelmességet.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98