Dtum
Login with Facebookk
1904 | Április

Mi újság?

Az angol hadi flotta

A panyol kormányt értesítette a Baleári szigetekről a palmai angol konzul, hogy május 13-ától 17-éig a palmai öbölben öt angol hajóraj fog összegyűlni, a melyekben összesen száz hadihajó lesz, harminczötezer emberrel. Az angol kormány az intézkedésének s az óriási flotta-gyakorlatnak csak az a czélja, hogy megmutassák a világnak Anglia tengeri erejét.

Kiapadt folyó

Kapuvárról irják április 9-ikéről: A Nagy-Rába zsilipje elszakadt, a minek következtében a Kis-Rába vize a Nagy-Rábába való beözönlése következtében teljesen kiapadt. A kár igen nagy, mert nemcsak a 110,000 koronába kerűlt zsilip pusztult el, hanem a Kis-Rába mentén álló malmok kénytelenek voltak vizhiány miatt üzemüket beszüntetni. Szakértői vélemény szerint évek fognak eltelni, míg a malmok ismét vizhez juthatnak.

Két napi vízhiány Budapesten

Április 19-ikén és 20-ikán a főváros legnagyobb részén vizet nem lehetett kapni a vizvezetékből, mert az új szivattyútelepet a régivel ezen a két napon kötötték össze. A föld alatti csövek így nem kaphatták meg azt a nyomást, melynél fogva a víz a legmagasabb házak emeleteibe is felhatol. Csak a földalatti csövekben maradt meg a viz.
Az előre értesített közönség az előtte való napokban látta el magát két napra vízzel. Az utczákon egyébiránt a tűzoltáshoz való csapoknál városi alkalmazottak adtak friss vizet, a nagyobb mennyiséget pedig locsoló kocsikban Budáról hozták, a hol külön vízvezeték van. Gondoskodtak, hogy tűzvész esetére nagy számu hordós szekerek hozzák a vizet a Dunából. Az iskolákban a két napon át azonban nem tartottak előadásokat, tekintettel hogy az iskolai épületek csatornáit kiölblíteni nem lehetett. A két napi vízhiánynyal még nem ért véget a baj, mert a vízvezeték-igazgatóság őre tudatta, hogy az új vascsövek több napig rozsdások teszik a vizet, a mi azonban ha kellemetlen is, de az egészségre nem ártalmas. Az ásványvíznek, ártézi víznek nagy kelendősége volt.

Lépéshossz a szárazföldi seregeknél

A szárazföldi seregek gyalog katonái közűl legnagyobbat a német lép. Egy-egy lépés hoszsza 80 centiméter. Az osztrák-magyar, franczia, svéd és belga galogos 75, az orosz pedig alig 65 centimétert lép.

A drót nélküli távíró Budapesten

A nagymező-utczai új telefon-középpontban egy idő óta kisérletet tartanak a dróttalan táviróval. S kisérlet czélja: megállapitani, vajjon nem lehetne-e Budapesten állmást fölállitani a dróttalan táviró részére.Az eredeti terv szerint a Gellérthegy lett volna az állomás helye, de ennél kevésbé költségesnek látszik az állomásczéljára – a Káposztásmegyer és Ujpest között levő sikság. A táviró főleg hadi czélokra szolgálna, ezért a hadühyminisztérium több műszai tiszttel képviselteti magát a kisérleteknél.

Díjszabás a testsúly alapján

A kaliforniai boulahi vasúti vonalon az utasokat testi sulyok szerint szállitják s a megmázsált utas minden fontért másfél cent-et (10 fillér) fizet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98