Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

A vívás buzgó apostola: Bartunek József

Néhány hó előtt ismertettük lapunkban Bartunek József cs. és kir. főhadnagynak Ratgeber… című, a hadsereg számára írott könyvét. Elmondottuk, hogy a lelkes szerző mily nagyfontosságú cél szolgálatába állott: a vívás, illetve minden testedző sport szeretetét óhajtja bevinni a hadseregbe.

 

Tágas látó körrel foglalkozik a dolgokkal, alapos tudással meleg ügyszeretettel buzdítja és lelkesíti tiszttársait e sportok művelésére. Különösen a vívásra vonatkozó eszméi és irány elvei állnak közel a mienkhez, hiszen ő maga őszintén megírja, hogy nagyrészben a MASz., a Nemzeti Sport, illetve lapunk szerzője eszméit akarja bevinni a seregbe.

 

Örömmel konstatáljuk, hogy könyvével a legnagyobb sikert aratta. Már idáig jóval több fogyott el ezer példánynál belőle és a vezető katonai körök egyöntetű dicséretében volt része. Jelenleg különösen Németországban terjed, ami azért is igen örvendetes, mert belőle a németek alaposan meg fogják ismerni a magyar sportviszonyokat.


A fiatal katonatiszt azonban nemcsak elméletileg buzgó apostola a vívásnak, hanem gyakorlatban is rendkívüli buzgalmat fejt ki. 3 év óta rendezi az 5. hadtestben a nagysikerű hadtesti vívóversenyeket Frigyes főherczeg védnökségével, amely tevékenysége felsőbb helyen méltó elismerésben részesült, úgy hogy egy ritka kitüntetést : „írásbeli dicséretet” kapott.


Buzgó agitálásával egy nagyfontosságú intézményt hozott létre a hadseregben, tudniillik az 5. Hadtesti Vívóegyletet-et. Közismert dolog, hogy bár a bécsújhelyi tanfolyam évről-évre nagyszámú kiváló vívót nevel, a vívás a hadseregben egészben véve még sem űzetik oly buzgósággal mint ez kívánatos volna, aminek az oka főként abban keresendő, hogy a kisebb garnizonokban levő tiszteknek nincs módjukban magukat gyakorolni.

 

Bartunek buzgalma által kezdeményezett most alakult hadtesti vívóklub e hiányon van hivatva segíteni. A mintául alakult hadtesti vívóklubnak van egy központja: Pozsony és minden helyőrségben fiókja.

 

Előnyei a klubnak: 1. biztosítja a magasabb tisztek érdeklődését a vívósport iránt, 2. minden helyőrségben megfelelő vívótermet szerel fel, 3. évente hadtesti vívóversenyeket rendez, 4. gyakrabban minden garnizonban rendez estélyeket, akadémiákat, 5. a fővárosi klubokkal érintkezik, mérkőzik, 6. a versenyekre utazó tagjait anyagilag segíti.


Az 5. hadtest ily mintaklub-jának már is 800 tagja van (a tagdíj mérsékelt). Tekintve pedig, hogy a hadtestparancsnok, Frigyes főherczeg rendkívüli barátja a vívósportnak és, hogy ez a klub is az ő akaratára alakult: remélhető, hogy hasonlók az egész hadseregben alakulni fognak, mérsékelten hasznára vívóéletünknek.
Nemes munkálkodásáért sietünk megadni Bartunek főhadnagynak a méltó elismerést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98