Dtum
Login with Facebookk
1904 | Augusztus

Mesterséges kristályok

Régi időben igen kedvelt és tanulságos szórakozás volt a barát-klastromokban az óriási kristályok mesterséges előállítása s egyes gyűjteményekben ma is őriznek még ilyen mesterséges uton előállított kristályokat.

Ilyen kristályokat a legkülönfélébb anyagokból lehet előállítani, leginkább mégis a timsóból. Vesz az ember a drogériában egy font timsót s feloldja körülbelül 150 köbcentiméter meleg vízben. Nem fog az összes timsó felolvadni, egy kevés mindig marad szilárd állapotban belőle, annak jeléül, hogy a víz telítve van, vagyis annyi timsó van már benne, a melynél többet nem bír feloldani.

Az oldatot ezután lehűtjük, langyos állapotában filtráljuk (szűrőpapiron átcsorgatjuk), s aztán lapos csészébe töltjük. A csészébe tetszésszerinti számú selyemszálakat lógatunk függőleges állapotban s így 4 órára hűvös, de nem épen hideg helyre teszszük, vigyázva arra, hogy az oldat ezalatt meg ne rázkódjék.

Egy nap múltával ha az oldatot újra megnézzük, láthatjuk, hogy mindegyik selyemszálon egy vagy több kristály függ, melyek mind – kisebbek vagy nagyobbak, de feltünően szabályos alakuak. Mindegyik kristály egy alaplapjainál összeillesztett kettős gula.

Ezután kiveszszük a selyemszálakat az oldatból, az utóbbit újra fölmelegítjük, kevés új timsót teszünk hozzá, filtráljuk s a selyemszálakat újra belelógatjuk. Az egészet ismét 24 óráig hagyjuk csendesen állni. Ez idő elteltével látjuk, hogy a kristályok már jóval nagyobbak, s ha ezt az eljárást állandóan ismételjük hosszabb időn át, a kristályok oly nagyra növekszenek, hogy a selyemszál el se birja.

 

Akkor le kell vágni a kristályt s egyik oldallapjánál fogva az oldatba fektetni, mire minden oldala felől folyton növekszik, kivéve azt az oldalát, a melyen feküdt, úgy hogy tehát, ha azt akarjuk, hogy szabályos alakját megtartsa, minden nap másik oldalára kell fektetni a kristályt.

Természetes, hogy mennél tovább folytatják az eljárást, annál nagyobb lesz a kristály s ha az ember a dolgot hosszú ideig folytatja, akár méteres kristályt is kaphat s ilyenek vannak is több gyűjteményben. Hogy az ily kristály a levegő hatása alatt meg ne töredezzék, be kell vonni valami színtelen fénymázzal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98