Dtum
Login with Facebookk
1904 | December

Nobel díjai

Az irodalmi és tudományos működés jutalmazására Nobel által hagyott nemzetközi díjak ez évi kitüntetéseit deczember 10-ikén hírdetették ki norvég fővárosban, Krisztiániában. A béke díjat a nemzetközi jog intézetének, az *Institut du Croix International*-nak ítélték oda.


Első eset, hogy a Nobel-díjat nem egy ember kapta. A megjutalmazott intézmény néhány évvel ezelőtt Brüsszelben alakult és a művelt világ legnevesebb jogtudósai csatlakoztak a törekvéseihez. Az egyesület lelkesen foglalkozott a hadviseléssel kapcsolatos kérdésekkel és véleményének nagy tekintélye nem egyszer döntő befolyással volt veszedelmes viszályok békés elintézésére.


A természettudományok díját Rayleigh lordnak, a londoni Royal Institute tanárának, a vegyészeti díjat Sir William Ramsaynek, a londoni University College tanárának, élettanit és orvostudományit Petrovics Pavlov Iván pétervári katonaorvosi akadémiai tanárnak adták.


Az irodalmi díjat Mistral franczia költő és José Echegaray, a spanyol drámaíró közt osztották fel. A három utóbb említett jelen volt a díjkiosztáson.. Mistral, a provenczei író ama szándékának fejezte ki, hogy a díjat egy arlesi régi palota megvásárlására fordítja, melyben az általa alapított provencei muzeumot akarja elhelyezni. Mistral provencei tájszólásban írta költeményeit, a melyekkel a Nobel-díjat megnyerte. Raleigh lord a neki adott díjat a cambridgei egyetemnek szándékozik felajánlani.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A Nobel-díjak nyertesei
Kántor Judit

Mint mindig, most is általános érdeklődés kisérte a Nobel-díjakról rendelkező bizottság tárgyalásait, nemcsak a díjak szokatlan nagysága miatt, hanem ezért is, mert az eddigi díjkiosztások révén a bizottságnak sikerült megszilárdítanu a Nobel-díjak nemzetközi tekitélyét.

A tudományos díjakat két angol és egy orosz természettudóa közt osztották meg. Ezek közül Sir William Ramsay korunk egyik legjelesebb vegyésze. Ugyszólván gyermekkora óta tudományos légkörben nevelkedett fel; magyatyja egy vegyészeti gyát tulajdonosa volt,atyjamagánmérnök, anyjának atyja és fivérei is vegyészek voltak. Ramsay a világszerte ismert tudósok legfiatalabbjai közé tartozik, a mennyiben még csak ötvenharmadik évében jár.

Hirneve akkor lett általános, mikor nyilvánosságra jutottak a légkör eladdig ismeretlen elemei alkatrészeiről: az argonról szóló vizsgálatai, melyeket Rayleigh lorddal együttesen végzett. E vizsgálatokért a két tudós már régebben megkapaa washingtoni Smithsonian-Institut 40,000 koronás díját.

Munkatársa s a Nobel-díjban osztályosa Rayleigh lord 1842-ben született s a cambridge-i egyetemen tanult. A Ramsay-vel a légkörre vonatkozólag együtt végzett buvárlatain kívül igen eredményesen foglalkozott a hangtannal, a fénytannal és az elektromossággal s ezekről számos munkája s kisebb értekezése széltében ismeretes a szaktudományi körökben.

Az orvosi díjat orosz tudós kapta meg: Pavlov Petrovics Iván. Ő a legfiatalabb a díjazottak között s eddigelé csak a szakemberek körében volt a neve ismeretes.Az orvostudomány körében úttörő buvárlatokat folytatott, különösen a sziv-beidegzés terén s fontos munkákat adott ki a mirigyek kiválasztó képességéről is.

Újabban élettani intézetet állitott fel, a mely máris jelentős eredményeket ért el s nagy tekintélyben áll Oroszország határain kívül is.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lord Rayleigh Ramsay Pavlov
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98