Dtum
Login with Facebookk
1904 | Február

Apróságok

A czeglédiek Kossuthnál tett látogatásának ünnepe

Huszonhetedszer ülték meg Czegléden január 24-ikén, hogy a választók száz tagu küldöttsége Collegnóba ment Kossuth Lajoshoz, kérve, hogy a képviselőséget fogadja el térjen haza. A küldöttségből most még negyvennyolczan élnek. Az évforduló ünnep a népkörben folyt le, s Takács József ref. lelkész mondott beszédet. Délben lakoma volt.

 

Egy öreg tanító halála az iskolában

A főváros közelében Érd községben történt, hogy Czeczey János községi tanító, ki a tanítói pályán 35 évet töltött tanítványai közt, az iskolai órán hirtelen meghalt. Érdekes, hogy bár 74 éves volt, utolsó perczéig eszméleténél volt, s tanítványait még mind kihallgatta. Az előadás végén szélhüdés érte.

 

Az amerikai párbaj áldozata

Az érsek-ujvári indóháznál öngyilkossá lett Misik Kálmán joghallgató Barák Imre érsek-ujvári tanárhoz intézett levelében részletesen leírja, hogy csakugyan amerikai párbaj miatt lőtte agyon magát. Kérte a tanárt, hogy vigasztalja özvegy édesanyját.
Meghatóan írja le, hogy két év előtt, 1902 január 2-ikán borozás után arczul ütött valakit, a ki sértőn nyilatkozott egy fiatal lányról, mert az nem adott kértére virágot egy bokrétából, míg neki Misiknek adott egy szálat. Ez volt az oka az amerikai párbajnak.

 

Ottó főherczeg és az udvari bál

A január 16-ikán Bécsben tartott udvari bálon Ottó főherczeg, a trónörökös öcscse nem volt jelen, a mi azért is feltünt, mert mikor a német császár Bécsben volt,a főherczeg elutazott. A lapok a főherczeg gyöngélkedését emlegették, egyik lap szerint azonban a főherczeg távolléte úgy akkor, mint most is arra vezethető vissza, hogy magánélete miatt, tehát nem szolgálati okokból feszült viszony van közte és a király közt.

 

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98