Dtum
Login with Facebookk
1904 | Január

Aggasztó hírek Kelet-Ázsiából

A Kelet-Ázsiára vonatkozó hirek napról-napra nyugtalanítóbban hangzanak. A japáni politika vezetői el vannak határozva, hogy ragaszkodnak követeléseikhez, s ha Oroszország ezeket elutasítja, megkezdik az ellenségeskedéseket. Mind a két fél erősen fegyverkezik.

 

A japán-orosz érdekellentét magva a következő. A koreai ipar és kereskedés majdnem kizárólag japániak kezében van s a hatalmas fejlődésnek indult Japán nem engedheti meg, hogy az oroszok foglalják el előle a tért Koreában. Oroszország viszont nem tud belenyugodni abba, hogy Korea éjszaki részében a japáni befolyás legyen a tulnyomó, mert épen Korea éjszaki határán vonul el legkényelmesebb összekötő útja két hadi kikötője között.

 

A másik oka a két hatalom közti versengésnek az, hogy Oroszország csapataival megszállva tartja a nagyterjedelmű és értékes khinai tartományt, Mandsuriát s bár Khinával szemben kötelezte magát rá, hogy onnét ez évi október hóban kivonúl, különféle ürügyek alatt mégis benne maradt abban a tartományban. A tárgyalások azonban még nincsenek megszakítva s valamiféle megegyezés nem lehetetlen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mutsuhito japán császár Mutsuhito, a Meiji-császár
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98