Dtum
Login with Facebookk
1904 | Május

Port-Artur körűlzárása

A japánok annyi vakmerő kisérlet után végre május 3-án úgy látszik elérték czéljokat Port-Arturnál, s a belső kikötő szűk kijáratát elsülyesztett hajókkal eltorlaszolták, úgy hogy az orosz hadihajókat bezárták az öbölbe, azok onnan ki nem jöhetnek. Erre a japánok mindjárt meg is kezdték, hogy a félszigeten, melyen Port-Arturt a szárazföld felől is elvágják a vasuttól és minden közlekedéstől.  Az orosz hivatalos jelentések kezdetben mint győzelmet tudatták, hogy május 3-ikán a japánok gyújtóhajóit sikerült elsülyeszteni, de nemsokára kiderűlt, hogy ellenkezőleg áll a dolog.


A japánok kilencz vagy talán még több, kővel és robbanóanyagokkal megrakott hajót vezényeltek a kikötőhöz. A parancs az volt, hogy a hajók, emberáldozatra való tekintet nélkül, igyekezzenek egészen a kikötő bejárásáig eljutni és ott azután sülyeszszék el az összes hajókat. Azok a japán tengerésztisztek, a kik a legutóbbi meghiusult elzáró kisérletben résztvettek és életüket megmentették, kérték, hogy ezt az újabb vállalkozást is ők intézhessék. A támadás alatt az orosz hajók és ütegek mintegy 2000 különböző lövegét tüzeltek el. A „Giljak” nevű orosz hajó gép-puskájából 3000 golyót lőtt ki.


A magán jelentések azt mondják, hogy a támadás gyilkos harcz közepette folyt le. Az összes parti ütegek tüzeltek. A gyujtóhajók három csoportban közeledtek. Az első hajó a legénység hurrá! kiáltása közepette sülyedt el. A japán legénység az árboczokra kapaszkodott fel és jelt adott a japáni hajóknak, de minden mentést orosz részről vissazutasított. Az árral partraevezett japániak nem akarták magukat megadni, hanem revolvereikből a legutolsó perczig lövöldöztek az oroszokra.

 

A japánok partraszállása Port-Artur fölött. Liaotung félsziget déli csücskén van Port-Artur, és a félszigeten keresztűl odáig visz az oroszok vasutja. Az orosz hadihajóknak a port-arturi kikötőbe történt bezárásának a következménye, hogy a japánok most már ott köthetnek ki, a hol akarnak. Ki is kötöttek Port-Artur fölött Picevonál, ott a hol a félsziget legkeskenyebb és a vasútról lehet látni keletre és nyugatra is a tengert. Ez alig van 40 mérföldnyire Port-Artur fölött, éjszakkeleten.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vázlat Port Arthurról Az orosz főhadiszállás Port Arthurban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98