Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

Nagy gonosztevő

Már többször írtunk arról, hogy Vácz környékén a Vácz és Rétság között közlekedő postakocsist és a vele a kocsin volt társát január 5-én este meggyilkolták, a postakocsit kirabolták a jelek szerint többen.

 

A szakadatlan vizsgálatok több felé vitték a gyanut, s a csendörség és a budapesti rendőrség úgy látszik, hálóba kerítette a gonosztevőt, akinek lelkiismeretét több gaztett terheli, még az is, hogy Budapesten szeptember havában egy háromemeletes ház lépcsőzetén fényes nappal egy pénzeslevélhordót ütött le, elrabolván táskáját, melyben a postán érkezett pénzeket szállította a czimzés szerint.

 

Ennek a rablógyilkosságnak Boda István levélhordó csaknem áldozata lett. Összeroncsolt fejével nem régiben gyógyult felés jött ki a kórházból. Most minden arra mutat, hogy a ki ellene egy budapesti nagy ház lépcsőjén merényletet követett el, ugyanaz, a ki a rétsági postakocsit is kifosztotta. Az elfogott egy volt urasági inas, 30 éves, a ki sokat ült már börtönben, Csontos Mihály a neve. Sok mindenféle rémtörténeteket olvasott, többi közt a hatvanas években Pesten kivégzett híres Bogár Imréről.

A rétsági rablógyilkosság gyanuja miatt letartóztatta Zachár István borsos-beriknei kőművest is, a ki rablógyilkosság miatt hét évi fogházra volt ítélve, s kiszabadúlva Berinkén élt. A postarablás után a postakocsi vasszekrénye feltörésekor erősen megsértette a kezét, s a vérnyomok az erdőben hagyott vasládán is ott maradtak. Egyéb nyom nem is maradt ott egy revolverlövésből hátramaradt réz hüvelyen kívül.

 

Zachár jobb kezén sérülést láttak, s mint gyanus multú embert a csendőrök megfigyelték. A gyanut erősítette, hogy a gyilkosság esetén nem volt otthon és január 27-ikén házkutatást tartottak nála, a mikor kabátja zsebében oly töltényhüvelyt találtak, mely tökéletesen egyezett a rablógyilkosság helyén találtal. Erre elfogták és Budapestre a pestvidéki törvényszékhez szállították.

 

E közben a főváros környékén kézrekerült egy gyanus ember, Csontos Mihály, a kit szintén Budapestre kísértek, s a kit gyanú terhelt, hogy Aszód és Isaszeg közt rabolt a mult évben. A budapesti titkos rendőrök arra is gyanuba fogták, hogy a mult év őszén ő lehetett Boda levélhordó megtámadója, sőt tovább kutatva benne sejtették, hogy ugyancsak az őszön ő rabolta ki Kispest és Szentlőrincz közt Török villamos kalauzt, ki a napi bevétel beszolgálása végett hivatalába sietett mellék úton.

 

A Boda ellen elkövetett rablógyilkosság merénylőjének személyleírása ráillett. A szemtanuk, a kik látták futni az utczán egy galléros köpenyben (havelok) ráismertek, mikor a rendőrségnél az elfogottal szembesítették. Boda levélhordó szintén ráismert. A rendőrség még azzal is gyanusította, hogy a rétsági postarablásban is részes. Az erélyes nyomozásra kiderült, hogy Csontos a Boda elleni rablótámadáskor az országház-utczában lakott és hogy onnét szeretőjével, Polgár Erzsébettel a rablás utáni napokban eltünt.

 

Galléros köpenyét, mely véres volt, a zsibárus piaczon eladta, azt egy fináncz megvette, a kinél most meg is találták. Polgár Erzsébet is fogságba jutott Budapesten. A további nyomok ismét Vácz környékére vezettek, a hol Kosd községben Oláh Simkó Jánost fogták el, a ki 15 évig ült fegyházban.

 

Az eddigi valószínűség szerint Csontos, Zachár és Simkó a rétsági kegyetlen rablógyilkosság részese. Csontos a mult év januárjában az Aszódon és Isaszegen elkövetett rablást beismerte. Ezekért a rablásokért Horváth István és Mazurek Hugó foglalkozás nélküli mészáros fogságban ülnek.

 

A minap Horvát azt vallotta, hogy Mazurek ártatlan, mert rablótársa Csontos Mihály volt urisági inas. Erre történt Csontos elfogatása, a kiben hogy nagy gonosztevő került kézre, a kit sok bűn terhel csakhamar bizonyossá vált.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
London szerint Norvégia maga sértette meg semlegességét London szerint Norvégia maga sértette meg semlegességét
Az angol kormányhoz intézett norvég tiltakozó jegyzék követeléseit,...
A japán sebesültek A japán sebesültek
A japán haladópárt vezére, Okuma a japán országgyűlésen a...
Meggyilkolt országgyűlési képviselő Meggyilkolt országgyűlési képviselő
Szörnyű boszút állt egy Ulrich János nevű bácsalmási gazdaember...
Hogyan él a király? - II. rész Hogyan él a király? - II. rész
Mikor a király pontban öt órakor helyet foglal az íróasztalnál,...
Színházi apróságok Színházi apróságok
Frissen és üdén, mintha nem is sulyos operáció, hanem egy nagysikerü...
Bogáthy (Bogen) Erna Magyarország női tőrbajnoka Bogáthy (Bogen) Erna Magyarország női tőrbajnoka
Vasárnap rendezte az M.V.Sz. Magyarország női tőrbajnokságát. Az...
A varjak A varjak
Kárognak a varjak. Meglepő összhangban, csodálatosan együttérző...
Az élhetetlen halhatatlanság - Ady Endre Az élhetetlen halhatatlanság - Ady Endre
Az történt, hogy az „Irodalomtörténet” cimü folyóirat,...
Haditávirás száz évvel ezelőtt  2. Haditávirás száz évvel ezelőtt 2.
A végzet azonban ugy akarta, hogy Chappe-távjelző készülék ne legyen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98