Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

Az almaféreg

Sokfajta almaféreg van.

Van köztük egy, a legveszedelmesebb és a legismertebb, melyről bővebben fogunk beszélni. Ez a Carpocarpsa pomonella (Linné), a tulajdonképpeni almaféreg. Megtámadja a körtét, szilvát, mandulát, sőt diót is. De legszivesebben az almafát lepi el, akárhol találja és azon óriási károkat okoz, a mi például az Egyesült-Államokban néha az évi termés negyedére rúg. A károk sorában a körte következik, ennek a pusztulása 20 százalék.

Ismerték a legrégibb ó-korban, ma el van terjedve csaknem az egész földön.
Könnyű megállapítani geographiai elterjedésének képét. Nem ismerjük pontosan ősi lakóhelyét, a honnan kiindult, de feltehető, hogy ez Dél-Európa, az almafa hazája volt.


A féreg hűen követte az almafát.
Ma mindenütt van almaféreg, a hol alma van. El van terjedve egész Európában, fel Szibériáig.


Tudjuk, hogy az elvirágzás pillanatában, a mikor a gyümölcs köt, kezd az almaféreg nősténye is tojni.

Azóta pedig, figyelemmel kisérve a dolgot kiderült, hogy a tojások a kérgen, a szárakon, a leveleken vannak, szóval mindenütt, csak nem a gyümölcs kelyhében.


A tojásból kijövet, a lárva a gyümölcs felé tart, hogy abba behatoljon.
A permetezésnek tehát ki kell terjedni a fatörzsre, ágakra, levelekre és a gyümölcsre, mert a tojások a fa minden részén vannak. Ebből azután következik, hogy a fiatal férgek, a mint a levél sejtszövetjét eszik, vagy a gyümölcsöt pusztítják, megmérgeződnek.


A kénsav és a gáliczok a legajánlatosabb rovarölő szerek.
Az elvirágzás után tüstént alkalmazzuk, 8-10 napos időközökben, mielőtt a kehely karélyai bezárultak. Amerikában már külön erre a czélra való készüléket is csináltak. Négykerekű szekérféle alkotmányon áll a mérget tartalmazó edény; négy rúd korláttal ellátott emelvényt tart: a tartályból jövő csövek ide vannak emelve. Ezen az emelvényen áll az egyik ember és öntözi a fákat; a másik alulról szivattyúzza a folyadékot a tartóból a csövekbe. Az emelvényen álló ember a legmagasabb fák szintjén áll; és mivel a levelekre rakott tojások a felső lapon feküsznek, nagyobb valószínűséggel éri el őket, mintha alulról öntözne.

Így kezelik a fákat, míg a lárva fiatal.
Mikor ez elérte teljes fejlettségét és begubózni készül, akkor a lehullott almák összeszedéséhez, szövet és kátránygyűrűk alkalmazásához folyamodnak. Ezek azoknak a hernyóknak valók, a melyek le nem hullott gyümölcsből mászva ki, a fa kérgén másznak le a földre, hogy ott begubózzanak. A kátránygyűrűben megakadnak és megdöglenek. A szövet-kötelékek és a kéreg közti térben tömegesen gubóznak, ezeket aztán leszedik és a gubókat elpusztítják.

 

Itt csak a legfontosabb módszereket írtuk le, abban a reményben, hogy ebben a mindig actualis kérdésben hasznosat mondhattunk gazdáinknak.

Z.B.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Almamoly (Carpocarpsa pomonella L.) (a), hernyója (b), bábja (c), férges alma (d), báb az almafa kérge alatt (e), kérgen ülő lepke (f) Védőkötések az almaféreg bábja ellen Permetezőkészülék a magas fák megvédésére
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98