Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

A birkózósport Angliában

A birkózósport Angliában az utóbbi időben bámulatos népszerűségre tett szert. Míg azelőtt a nagyközönség alig érdeklődött iránta, addig a Hanckenschmidt – Madrali mérkőzés óta óriási az érdeklődés e sport iránt s nemcsak e sportban nyújtotta élvezetért szeretik, hanem a tornatermekben s a mesterek iskoláiban egész sereg sportférfiú gyakorolja azt.


Ki is használják ezt a körülményt a kisebb-nagyobb városok mulatóinak igazgatói s egyre-másra szerződtetik a legnagyobb birkózókat, akik persze a plakátok szerint mind „kitűnő bajnokok”.

 

Így legutóbb a leedsi Enyne Palace igazgatósága rendezett egy birkózóversenyt, amelyen nem egy kiváló birkózó vett részt. A középsulyúak versenyében az angol Matt Steadman lett a győztes a franczia Ch. Poirée fölött, míg a nehézsulyúak versenyét Pons, a híres franczia birkózó nyerte meg az ugyancsak franczi Raoul le Boucher ellen. Pons győzelme annál szebb, mert az említetteken kívül még oly kiváló birkózók vettek részt a versenyen, mint Le Beaucairois, Antonititsch, Weber, Hytzler, Anglio (néger), Dickmann, stb.


Mikor most Pons újabb győzelméről értesülünk s mikor nálunk is egyre nagyobb az érdeklődés a birkózás iránt, nem lesz érdektelen, ha egyet-mást elmondunk a kitűnő francziáról, annyival is inkább, mert alakra és technikára nézve bátran sorolhatjuk Hackenschmidt és Madrali mellé.


Pons Pál 1864-ben született Sorguesban. Méretei a következők: 194 cm. magas, mellkasának körmérete 129.5 cm., bicepséé 43.5 cm., súlya 112.5 kg. Ha összehasonlítjuk méreteit Hackenschmidtnek és Madralinak 6-ik számában közölt méreteivel, azt vehetjük észre, hogy azoknál nagyobb és súlyosabb.

 

Mint birkózó 1888-ban szerepelt először. Egy ízben Pietroval, a birkózók királyával mérkőzött, ki rögtön felismerte benne jövő emberét. 1894-ben legyőzte az addig veretlen Tom Cannont. Ettől kezdve három éven át senki sem mert Ponssal szembeszállni, aki a 151 kg. nehéz Nourlaht is, kit legyőzhetetlennek tartottak, könnyen földhöz vágta.

 

1897-ben Oroszországban aratta sorra diadalait; ekkor mérkőzött Pyttasinszkyvel is. A következő évben rendezték Párisban az első világbajnokságot, melyet Pons meg is nyert Pyttasinszkyvel szemben.

 

1901-ben a bécsi világbajnoksági versenyen találkozott először Hackenschmidttel s tőle ki is kapott. Azóta vereséget nem szenvedett. Legutóbbi nagyobb diadalát ez év elején aratta, mikor a Folies Bergére „arany övét” megnyerte. Mint hírlik, nem sokára újra találkozni fog Hackenschmidttel. Címképünk őt ábrázolja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pons Pál, az első birkózó világbajnok George Hackenschmidt, az Orosz Oroszlán George Hackenschmidt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98