Dtum
Login with Facebookk
1904 | November

Az angol-orosz viszály

Az orosz balti flottának az angol vizeken történt átvonulása nagy veszedelem viharos fellegeit gyüjtögette Anglia és Oroszország fölé. A hulli halászhajók bombázását Anglia közvéleménye és kormánya oly sérelemnek vette, melyért elégtételt kell követelnie Oroszországtól, és azonnal elrendelte, hogy a világ minden részében az angol hadihajók meghatározott helyekre gyülekezzenek, az európai vizeken levő hajók pedig Gibraltárnál sorakozzanak és adott parancsra állják útját a bombázó orosz flottának, mely különben Spanyolország egyik kikötő városában, Vigóban készült pihenni és szenet, ivóvizet fölvenni.


A felháborodott angol közvéleményt némileg lecsillapított a czár távirata, mely október 25-ikén érkezett Londonba s melyben kifejezte részvétét az áldatlan baleset fölött.


Ezt megelőzőleg Lamsdorff orosz külügyminiszter a pétervári angol nagykövetségen látogatást tett és kérte Harding angol nagykövetet, hogy adja át a királynak és a kormánynak a czár közlését, hogy ő még ekkor nem kapott híreket a balti hajóraj tengernagyától és az Éjszaki-tengeren történt esetet csak igen sajnálatos félreértésnek tulajdoníthatja.

 

A czár őszinte sajnálkozását óhajtja kifejezni a királynak és az angol kormánynak az emberéletben esett sajnálatos veszteség felett és lépéseket akar tenni az érdekelteknek fellett és lépéseket akar tenni az érdekelteknek nyújtandó teljes elégtétel iránt, mihelyt a közelebbi körülményeket megállapítják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98