Dtum
Login with Facebookk
1904 | Szeptember

A hónap rövidhíreiből

Az időjárás

A rettenetes szárazság és kegyetlen hőség után egyszerre hűvös időjárás következett, zivatarral kevés esővel, majd havazással és néhol jégveréssel.
Igazából megdöbbentő a kegyetlen csapások özöne ebben az istenverte esztendőben. Mindenkép súlyos megpróbáltatások nehezednek a szegény országra. Az ember szinte borzongva gondol, ha ugyan mer gondolni, a télre. Mi lesz velünk? Az egész ország kegyetlenül kiaszott vidékein a mi satnya termés még megmaradt, annak elpusztítására jeges fergeteg vonult végig. 

Kassán, augusztus 26-ikán a délelőtti elviselhetetlen hőségre délben hideg eső és öt perczig tartó havazás következett.
A Tátrát Szepes- és Liptó-vármegyében hó borítja. Erdély keleti részén a hegyek közt szintén havazott. – Eperjesről jelentik, hogy Cerninán nagy zivatar volt; a villám meggyujtotta a görög-katholikus templomot, a mely egészen elhamvadt.

Barcsról jelentik, hogy Barcs és vidékén az augusztus 22-én erős viharral jött záporeső után másnap nagy esőzés állott be, mely egész nap tartott s azóta egész Baranyát jól megáztatta. A hűvös idő országosan beköszöntött.

 

 

Olcsó ínség-kölcsön

Zágrábban az első horvát takarékpénztár, felismerve a helyzet komolyságát, igazgatósági ülésben elhatározta, hogy a kisbirtokosok támogatására két millió koronát 4 százalékos kamat mellett legfeljebb 500 koronánként, mint inség-kölcsönt oszt ki a rossz termés által sujtott gazdák között, ha igazolni tudják, hogy arra tényleg szükségük van…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az eperjesi római katolikus teplom szerencsésen megúszta a pusztító viharokat. Eperjes városa a századfordulón Zágráb a századfordulón Egy Zágrábi képeslap 1904 ből.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98