Dtum
Login with Facebookk
1905 | Április

Szergiusz nagyherczeg gyilkosa

Moszkvában április 18-ikán halálra ítélték Szergiusz nagyherczeg gyilkosát, Kalajev-et, ki a legnagyobb nyugalommal viselte magát a törvényszék előtt.


A tárgyalásra tizenkét tanú volt beidézve. A vádat a főügyész képviselte. Hivatalból jelen voltak Galitzin herczeg moszkvai főpolgármester és Gutovics gróf pétervári nemességi marsall.

 

Kalajev becsületszavukat vette a védőknek, hogy a fellebbezéssel vagy enyhítő okok érvényesítésével élni nem fognak. Hasonlóra igyekezett rábírni anyját és nővérét is. A gyilkos anyja végig jelen volt a tárgyaláson; nővérének ezt nem engedték meg.

 

A tárgyalás mindvégig zárt ajtók mellett folyt, az ítélet felolvasásakor azonban feltárták az ajtókat, bár közösséget ekkor nem bocsátottak a terembe. Kalajev nyugodtan hallgatta meg az ítéletet és végül kijelentette, hogy teljesen meg van elégedve, csak azt óhajtja, hogy nyilvánosan és világos nappal végezzék ki.

 

Anyja e szavaknál hangos zokogásra fakadt. *Se semmiségi ok, se kegyelem!* ezek voltak a tárgyaláson Kalajev utolsó szavai. Csak a sötétség beálltakor kezdett elszédíteni a bírósági palota előtt álló nagy tömeg.


Állítják, hogy Kalajevet nem fogják kivégezni, hanem kolostorba szállítják és ott zárják el. E czélra a sustali kolostort szemelték ki. Állítólag ez egyenesen Szergiusz özvegyének, Feodorovna Erzsébet nagyherczegnőnek kivánságára történt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kereszt és koszorúk azon a helyen, hol Szergiusz nagyherczeget megölték A moszkvai hadapródiskola növendékeinek fölvonulása a Csudov-kolostorba, Szergiusz nagyherczeg ravatalához
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98