Dtum
Login with Facebookk
1905 | December

Bal és jobbkezes ember

Teljesen egyforma vajjon a emberi test két fele? Az első tekintetre világosnak látszik. Ha képzeletben elválasztó vonalat húzunka fejtől a has aljáig, a két rész egyforma férfinél és nőnél egyaránt.

Pedig 100 eset közül 99-ben ez az egyenlőség csak látszat, s hogy ez igy van, arról könnyeb meggyőződhetünk. Mérjük meg gondosan a felső és alsó végtagokat,de mérjünk teljes mathematikai pontossággal, mert a különbségek igen kis törtek lesznek s azt fogjuk találni, hogy az egyik kar hosszabb a másiknál, hogy a két láb közül néhány milliméter különbség van.

Az egyik szem nyílásanagyobb a másiknél; az egyik arczcsont jobban kiáll, mint a másik.

Ha tovább menve a test két részét physiologiai működésükk szempontjából tekintjük, a különbség nem fogy, hanem nő. A legtöbben ügyesebben végeznek akármilyen munkát a jobb kezükkel, de vannak balkezüek is.

Ez néha a specziális gyakorlás következménye, mint a hegedülőknél; az is megtörténik, hogy egyforma gyakorlással a két kéz egyforma ügyességre tesz szert; ilyet látunk a zongorázóknál, jongleuröknél.

A két kéz egyenlő ügyessége néha psecziális nevelés nélkül is kifejlődik; Cusco sebész egyforma ügyesen operált a jobb és balkezével s azt állitotta, hogy ez a képessége mindig megvolt.

A szemek látóképessége sem egyforma a törő anyagokkülönbsége következtében és akárhány ember van, a kinek egész más szemöveg kell az egyik szemére, mint a másikra.

Ennek az asymhetriának pathologiai jelentősége is van, a mint azt nemrégen Molle igen érdekes értekezésben kifejtette.

Azt a tényt, hogy bizonnyos sérülések vagy jelenségek mindig a test ugyanegy oldalán fordúlnak elő, a test kétrészének nem egyenlő ellenállási képességének tulajdonitja. Ezt az egyenlőtlenséget teljesen ellenőrizhető klinikai tények alapján bizonyitja.

Az egyik ilyenmü tünemény a különböző helyzetben fekvés, az álomban történő elhelyezkedés. Mindenki egy bizonyos, igen jólmeghatározott helyzetben alszik; némelyik a hátán, ez kivétel, pedig pathologiai szempontból ez volna a normális helyzet; másk a jobb vagy a baloldalukon alusznak.

Ennek a határozott lehelyezkedésnek okáula szív vagy gyomor megnyomását adták.; ez azonban nem magyaráz semmit, mert minden embernek rosszul kellene lenni, ha az oldalfekvés a belső szervek rossz elhelyezkedésével járna.

Molle doktor több mint 2000 embert kérdezett ki és bár az eredmény korántsem olyan egyszerü, a milyennek gondolhatnók, biztosságárólkétség nem lehet.

Azt hinnők, hogy arra a kérdésre, hogy a hátán alszik-e vagy oldalt fekszik, mindenki habozás nélkül megfelelhet. És mégis a kérdezetteknek csak 50%-a felelt habozásnélkül, a többieknél egész csomó kérdésre, részletezésre volt szükség.

Az eredmény a következő:2000 egyén közül 1352 fekszika jobb oldalán, 372 a baloldalán; 276 válasz részben határozatlan volt, részben hátonfekvést jelentett.

Az oldalfekvést azzal magyarázzák, hogy alvás közben az izmokra gyakorolt nyomás erősebben hat az egyik oldalra s akkor az alvó az ellenkező oldalra fordul.

Vannak tehát jobb- és baloldalra érzékenyek, vagy a Molle kifejezése szerint jobb vagy baloldalra gyöngék.

S ez nem képzelődés; az alvás közben tapsztalt féloldali gyöngeség máskot is megmarad. Ha megvizsgáljuk az izomkötegeket, az idegelosztódás zónáit, valóságos hyperaesthesia-öveket találunk, a mikmindig megfelelnek a féloldali gyöngeségnek.

Hogy miből ered ez az egyenlőtlen érzékenység, azt még nem tudjuk. De a pathologia terén maradva constatálhatjuk, hogy a véletlen vagy bárhogy szerzett sérülések igen határozottan a gyengébb oldalra esnek nagyobb számban.


A bőrkiütés baloldalon tör ki (baloldalra gyöngénél),míg a jobboldalon semmise történik, igy az ekczéma is a gyengébb oldalt keresi fel.

Molle 90 himlősön konstatálta, hogy azoknál, a kiknél csak az egyik oldalon üt ki a himlő, mindig a gyengébb oldalon van a kiütés. Itt van egyszersmid a kórházi statistika magyarázata, mely szerint háromszor több baloldali himlővan, mint jobboldali.

És ha a himlő kétoldali is, mindig a gyenge oldalon kezdődik. Ugyanez áll az ischias-ra. Igen érdekes eredmény, a mit 400 beteg megvizsgálásából vontak le, az, hogy a tüdőtuberculosis első nyomai is a gyenge oldalon kezdődnek.

Mindebből világos ezeknek a vizsgálódásoknak nagy érdeke. A pathologikus asymetria ténye tagadhatatlan.

Most tehát, az ezzel kapcsolatos biologiai problémák megoldására folytatni kell a vizsgálatokat. Hogy ezek a betegségek biztosabb kezelésére vezetnek-e, az a jövő titka.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Mire e sorok az olvasó elé kerülnek. Karinthy Frigyest, a kitűnő írót...
A vasút-autóharc új fejezete A vasút-autóharc új fejezete
A Magyar Közhasználatú Gépjárművállalatok Országos Egyesületének...
Az orosz miniszterelnök meggyilkolása Az orosz miniszterelnök meggyilkolása
Oroszországban ismét politikai gyilkosság történt, az áldozat ez...
Lueger utóda Lueger utóda
Ismeretes, hogy az osztrák politikai irányzata az utóbbi évek óta...
Egy kellemetlen képviselői javaslat
Egy kis kavarodást okozott az öreg Szappanos István is, a ki...
Santelli Italo vívómester nemzetközi vívóakadémiája Santelli Italo vívómester nemzetközi vívóakadémiája
Santelli Italo vívómester e hó 20-án 1/2 8-kor nagyszabású nemzetközi...
A MAC országos ifjusági propaganda versenye A MAC országos ifjusági propaganda versenye
10 x 100 m. staféta 1. MAC (Horváth, Pabasthy, Mikes, Csók,...
Ausztria kész a „nagyvonalu megoldásokra” Ausztria kész a „nagyvonalu megoldásokra”
A tegnapi minisztertanács kereskedelempolitikai határozataival...
Beharangozó a berliniekkel játszott meccshez Beharangozó a berliniekkel játszott meccshez
A berlini csapat a kontinens legrégibb football csapata, már volt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98