Dtum
Login with Facebookk
1905 | December

Bal és jobbkezes ember

Teljesen egyforma vajjon a emberi test két fele? Az első tekintetre világosnak látszik. Ha képzeletben elválasztó vonalat húzunka fejtől a has aljáig, a két rész egyforma férfinél és nőnél egyaránt.

Pedig 100 eset közül 99-ben ez az egyenlőség csak látszat, s hogy ez igy van, arról könnyeb meggyőződhetünk. Mérjük meg gondosan a felső és alsó végtagokat,de mérjünk teljes mathematikai pontossággal, mert a különbségek igen kis törtek lesznek s azt fogjuk találni, hogy az egyik kar hosszabb a másiknál, hogy a két láb közül néhány milliméter különbség van.

Az egyik szem nyílásanagyobb a másiknél; az egyik arczcsont jobban kiáll, mint a másik.

Ha tovább menve a test két részét physiologiai működésükk szempontjából tekintjük, a különbség nem fogy, hanem nő. A legtöbben ügyesebben végeznek akármilyen munkát a jobb kezükkel, de vannak balkezüek is.

Ez néha a specziális gyakorlás következménye, mint a hegedülőknél; az is megtörténik, hogy egyforma gyakorlással a két kéz egyforma ügyességre tesz szert; ilyet látunk a zongorázóknál, jongleuröknél.

A két kéz egyenlő ügyessége néha psecziális nevelés nélkül is kifejlődik; Cusco sebész egyforma ügyesen operált a jobb és balkezével s azt állitotta, hogy ez a képessége mindig megvolt.

A szemek látóképessége sem egyforma a törő anyagokkülönbsége következtében és akárhány ember van, a kinek egész más szemöveg kell az egyik szemére, mint a másikra.

Ennek az asymhetriának pathologiai jelentősége is van, a mint azt nemrégen Molle igen érdekes értekezésben kifejtette.

Azt a tényt, hogy bizonnyos sérülések vagy jelenségek mindig a test ugyanegy oldalán fordúlnak elő, a test kétrészének nem egyenlő ellenállási képességének tulajdonitja. Ezt az egyenlőtlenséget teljesen ellenőrizhető klinikai tények alapján bizonyitja.

Az egyik ilyenmü tünemény a különböző helyzetben fekvés, az álomban történő elhelyezkedés. Mindenki egy bizonyos, igen jólmeghatározott helyzetben alszik; némelyik a hátán, ez kivétel, pedig pathologiai szempontból ez volna a normális helyzet; másk a jobb vagy a baloldalukon alusznak.

Ennek a határozott lehelyezkedésnek okáula szív vagy gyomor megnyomását adták.; ez azonban nem magyaráz semmit, mert minden embernek rosszul kellene lenni, ha az oldalfekvés a belső szervek rossz elhelyezkedésével járna.

Molle doktor több mint 2000 embert kérdezett ki és bár az eredmény korántsem olyan egyszerü, a milyennek gondolhatnók, biztosságárólkétség nem lehet.

Azt hinnők, hogy arra a kérdésre, hogy a hátán alszik-e vagy oldalt fekszik, mindenki habozás nélkül megfelelhet. És mégis a kérdezetteknek csak 50%-a felelt habozásnélkül, a többieknél egész csomó kérdésre, részletezésre volt szükség.

Az eredmény a következő:2000 egyén közül 1352 fekszika jobb oldalán, 372 a baloldalán; 276 válasz részben határozatlan volt, részben hátonfekvést jelentett.

Az oldalfekvést azzal magyarázzák, hogy alvás közben az izmokra gyakorolt nyomás erősebben hat az egyik oldalra s akkor az alvó az ellenkező oldalra fordul.

Vannak tehát jobb- és baloldalra érzékenyek, vagy a Molle kifejezése szerint jobb vagy baloldalra gyöngék.

S ez nem képzelődés; az alvás közben tapsztalt féloldali gyöngeség máskot is megmarad. Ha megvizsgáljuk az izomkötegeket, az idegelosztódás zónáit, valóságos hyperaesthesia-öveket találunk, a mikmindig megfelelnek a féloldali gyöngeségnek.

Hogy miből ered ez az egyenlőtlen érzékenység, azt még nem tudjuk. De a pathologia terén maradva constatálhatjuk, hogy a véletlen vagy bárhogy szerzett sérülések igen határozottan a gyengébb oldalra esnek nagyobb számban.


A bőrkiütés baloldalon tör ki (baloldalra gyöngénél),míg a jobboldalon semmise történik, igy az ekczéma is a gyengébb oldalt keresi fel.

Molle 90 himlősön konstatálta, hogy azoknál, a kiknél csak az egyik oldalon üt ki a himlő, mindig a gyengébb oldalon van a kiütés. Itt van egyszersmid a kórházi statistika magyarázata, mely szerint háromszor több baloldali himlővan, mint jobboldali.

És ha a himlő kétoldali is, mindig a gyenge oldalon kezdődik. Ugyanez áll az ischias-ra. Igen érdekes eredmény, a mit 400 beteg megvizsgálásából vontak le, az, hogy a tüdőtuberculosis első nyomai is a gyenge oldalon kezdődnek.

Mindebből világos ezeknek a vizsgálódásoknak nagy érdeke. A pathologikus asymetria ténye tagadhatatlan.

Most tehát, az ezzel kapcsolatos biologiai problémák megoldására folytatni kell a vizsgálatokat. Hogy ezek a betegségek biztosabb kezelésére vezetnek-e, az a jövő titka.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98