Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

A választásokról

Merénylet egy képviselőjelölt ellen

 

A bihari kerületben a választás óta nagy az izgatottság. Tóth László szabadelvűpárti képviselőjelölt, a ki pótválasztásba jut Rigó Ferencz függetlenségi jelölttel, január 31-ikén este a szalárdi kaszinóban ült testvérével és főkortesével:

 

Tóth Mihálylyal és két más hívével, Bartsch Arturral és Árvai Sándorral. Egyszerre egymás után két lövés dördült el az ablak alatt. Az egyik golyó Bartsch testén ejtett veszedelmes sebet, a másik Árvanak a szemébe ment s a sebesült élethalál közt van.

 

A csendőrség nyomban megkezdte a merénylet elkövetőjének kutatását, a főszolgabíró pedig katonaságot kért Nagyváradról. Az a gyanu, hogy a golyók Tóth Lászlónak voltak szánva.


A választás halottjai

 

Lőcséről írják: A gölniczbányai választókerületben lezajlott képviselő választásoknak két halottja van. Ugyanis január 26-ikán több krompachi választóra, midőn késő este Gölniczbányáról hazatérőben voltak, lövéseket intéztek, nyilván az ellenpárt választói.

 

Ketten sulyosan megsebesültek a ezek állapota, a gondos ápolás daczára, egyre roszabbodott, míg végre február 4-ikén belehaltak sebeikbe. A két családfőt két özvegy és kilencz árva siratja. 

 

Smijáczon szintén áldozata van a választásoknak. Ott ugyanis Kapusznyák Mihályt, a bolgár fejedelem egyik legkedvesebb vadászát ölték meg. A választásokhoz kirendelt lőcsei katonaság közül, Lipótmegyéből hazajövet, sokan most a nagy hidegtől elcsigázva, betegen feküsznek a csapatkórházban, többen megsínylik közülök ezt a téli választást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98