Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

Zavargások Salgó-Tarjánban

A Mátra vidéki nagy kőszénbánya telepen, Salgó-Tarjánban január 26-ikán, mikor a szavazási joggal bíró polgárok Fülekre mentek szavazni, a csőcselék ezt az alkalmat pusztításra és rablásra használta föl. Olyan házakat és boltokat támadtak meg, melyek tulajdonosai távol voltak.


A rakonczátlan csapat először kormánypárti választók ablakait verte be, azután megrohanta a Vadász-szálló és Pollatschek-féle szálló-kávéházát. Mindent összezúztak és összeromboltak, a mi kezük ügyébe esett.

 

A billiárdokat és az asztalokat fölfordították, a székeket összetörték. a jégszekrényeket és egyéb butort kivitték az utczára. A zavargók azonkívül evőeszközt tányért és ruhát, a mit a kávéházban találtak, elvitték. A pinczékben csapra ütötték a hordókat. A városban lévő hét csendőr tehetetlen volt a nagy tömeggel szemben.

 

Halmosi főszolgabíró és Balogh szolgabíró megtiltották a csendőröknek, hogy fegyverüket használják. Tíz órakor katonaság érkeztet, mire a tömeg szétoszlott. A zavargás hírére Fülekről a választás elnöke szintén küldött tíz csendőrt Salgó-Tarjánba. A csendőrök éjfél után érkeztek a városba a most a salgó-tarjáni csendőrséggel nyomozzák a zavargások okozóit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98