Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

Elektrotechnikai kiállitás Berlinben

A mult év végén a berlini „Elektrotechnischer Veren” kiállitást rendezett; ezen kiállitás részleteit a következőkben ismertetjük:

Elsősorban emlitést érdemel az „Allgemeine Elektricitats Gesellschaft” 5 kilowattos gőzturbinája, mely egy egyenáramu dinamogéppel volt egy tengelyre szerelve. A turbina 450 fordulatot tett. A szabályozást egy rugós regulátor végezte, mely közvetlenül a gőztartályban levő fojtó-szelepre hatott. A gőzfogyasztás teljes megterhelésnél nem nagyobb, mint jó dugattyus gőzgépeknél, csekélyebb megterhelésnél ellenben kisebb.

Ezen kis turbódinamo mellett érdekesek voltak a kis mótorok 0.5 – 2 lóerőig, melyek főleg a kisiparnak vannak hivatva szolgálatot tenni. Legfontosabb talán közöttük az önálló szövőszékmótor.

Nagy feltünést keltett a Grabosch-féle teljesen uj szerlezetü „Ferndruckapparat”, amely tűzjelzésre, parancsoknak hajón való továbbitására, stb-re is használható.

A világitó technika is méltányosan volt képviselve. Már a lépcsőházban feltüntek a szemlélőnek a Siemens-czég lilipotlámpái, melyeket mihamar az Auer-társaság Osmium-Auerlámpái váltanak fel, melyeknek fénye valóban vakitó.

Érdekes ujitást láttunk a Nernst-lámpánál, mely tudvalevőleg nem világit azonnal, mert a világitó-test csak 60ş - 800ş C-nál válik vezetővé. A kiállitáson a Nerst-lámpa egy közönséges izzólámpával volt kapcsolva, mely rögtön világit és önmüködőleg kialszik, mikor a Nernst.lámpa kezd működni.

Megemlitendő itt a Siemens – Schuckert- czég óriási fényszórója, mely rendkivül könnyen kezelhető, forditható. Különös figyelmet érdemelnek továbbá az aacheni Cosmann-czég fábol készült csillárai, melyek a bronzból valókat tökéletesen helyettesitik.


A drótnélküli táviró-társaság készülékei feltünést keltettek. Egyszerüségük és könnyü kezelhetőségük valóban bámulatos. Itt látható egy Helgolandban feladott és Amsterdamban felvett (283 km) sürgöny, mely bármely állami vezetékbe kapcsolt Morse-gépnek is becsületére válna.

Ujabban Berlinben feladott sürgönyt az oroszországi Libaunál lévő hajón vették fel, mely 660 km biztos áthaladására is garancziát vállal és több ilyen állomást épitenek jelenleg.

A Siemens-Halske által kiállitott Oscillograph lehetővé teszi a váltakozó áram görbéit megfigyelni, sőt lefényképezni.

A Mixt és Genest-czég Janus-rendszere nagy előnyére szolgál az üzleti telefonérintkezésnek. Pld. két nagy gyár bármely tetszőleges pontja beszélhet egymással az állami vonal igénybevételével. Elég, ha a gyárban csak egy postatelefon-állomás van, melybe az összes privát vonalak az u.n. Janus-fej által bekapcsolhatók. Ez utóbbi egyszersmind megoldja a privát vonal összeköttetését az állami hálózattal.

A telefón-beszéd nagyobb távolságra való átvitelére vagy rövid távolságon hangosabbá tételére szolgálnak a Pupin-tekercsek. Ezek hatása észlelhető volt a kiállitáson, hol 0.5 mm vastag és 15 km hosszu vezetékbe volt bekapcsolható, mikor is a beszéd rögtön hangosabb lett.

Még a Siemens-Halske távirókészülékét emlitjük meg, mely 2000 jelt képes perczenként közvetiteni.

 

Először egy irógépen a sürgönynek megfelelő lyukakat ütünk egy vékony papirszallagon, de ellenörzésül ugyanitt a szöveg is leiratik. Ezek a papirszallagok a leadó gépbe lesznek bekapcsolva, mely önmüködőleg adja le a jeleket, melyeket a felvevő állomás nyomtatott betükben rögzit meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Elektrotechnikai kiállitás Frankfurtban 1905 Nernst izzó Nernst lámpák A Nernst lámpagyár A párisi kiállitás kivilágitása Nernst lámpákkal Pupin Pupin a laboratoriumban
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98