Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

Japán ostromlövegek

Port-Artur eleste s az orosz hadifoglyok elszállítása után Nogi tábornok az idegen hatalmasságok katonai megbizottjainak, valamint a külföldi lapok levelezőinek és rajzolóinak megengedte, hogy nemcsak az ostromzár munkálatait, hanem Port-Artur belsejét s valamennyi erődeit megtekinthessék s azokról fényképeket vagy rajzokat készíthessenek.

A katonai meghatalmazottak hivatalos jelentései alig fognak nyilvánosságra jutni, a mi pedig a lapok levelezőit illeti, ezek kevés kivétellel nem lévén szakértők, csak az általuk felvett fényképekhez és rajzokhoz irtak adatokat s magyarázatokat, a melyek azonban így is kiváló érdekességgel birnak.

Ricalton J. new-yorki fényképész s rajzoló nagyon érdekes felvételeket tett közzé. Ezek egyike, - melyet mi is közlünk – a japán ostromtüzérség 11 hüvelykes mozsaraiba való egy tonnás (1000 kilogramm) sulyu lövegek több ezer darabból álló készletét mutatja be, melyeknek hatása az orosz parancsnokot a vár feladására kényszerítette.

Miután ily óriási mennyiségű löveg előállítása sok időbe kerül, bizonyos, hogy a japán vezérkar a háborúra már régen készült. A 11 hüvelykes lövegek részben Krupp esseni gyárában, részint pedig a tokiói állami gyárakban készültek.

Miután a lövegeknek töltött állapotában való elszállítása nagy veszélylyel járna, az üres bombákat csak akkor töltik meg zúzott füstnélküli puskaporral, midőn az ütegbe, illetőleg a mozsárba kerülnek. A minden körűlmények közt veszedelmes műveletet csakis tapasztalt, megbizható altisztek végezhetik.

Port-Artur sorsát a japán ostromtüzérség 11 hüvelykes bomba-mozsarai döntötték el, melyek ívtörésre is irányíthatók lévén, nemcsak az orosz erődök ütegeit, hanem még a kikötőban horgonyzó hadihajókat is tönkretették.

A japán bomba-mozsárnál nagyobb és meszebb hordó ostromágyút a modern tüzérség eddig nem ismer. Az óriás vas- és aczéltömeg egy vas fordító korongon nyugszik. A mozsár töltését, irányítását, elsütését s a minden lövés után szükséges csőmosást mindössze négy tüzér végzi.

 

A lövés eldördülése után a mozsár talpán (lafettáján) csakis egy lábnyira hátrál s ezt a mozdulatot egy önműködő gépezet rögtön kiegyenlíti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98