Dtum
Login with Facebookk
1905 | Február

Önműködő felfüggesztő készülék ívlámpák számára

Mindnyájan emlékezünk oly esetre, midőn a felfüggesztő drót elszakadása következtében lezuhanó ívlámpa szerencsétlenéget okozott. Mióta az ívlámpák az utczai világitásnál s az iparban is mindenütt oly nagy mértékben elterjedtek, a járkáló publikum, s a dolgozó munkás bizonyos mértékben mindig veszélyeztetve van, hacsak nem gondoskodunk arról, hogy a nehéz lámpák leesése minden körűlmények közt kizárva legyen.

A berlini fegyvergyár 154857. sz. német szabadalmával elkerülni akarja ezt, valamint lehetővé tenni azt is, hogy a lámpák a földszintről minden különös segédeszköz nélkűl felakaszthatók és leereszthetők legyenek.

Az ábrákon bemutatott készülék lényege egy erős vasdrótból görbített horog, mely a tartósodrony számára egy teljesen zárt vezetőnyílással bir. A horog hátrafelé egy meghosszabbitással bir, amelynek a vége a horog végéhez hasonlóan annyira ki van bővitve, hogy a felfüggesztőrud végén levő golyó a leeresztésnél, valamint a felhuzásnál átfér rajta.

A golyó átbuvása alkalmával nem az mozdul ki oldalt, hanem maga a horog, amely ingó mozgást végezhet. A horog kimozdulása azáltal éretik el, hogy az ferde felülettel van ellátva, s a lámpa fel- és lefelé való mozgatásánál a golyó a horognak támaszkodván, minthogy a lámpa nagy súlya miatt nem mozdul ki, a horog lesz félretolva mindaddig, míg a golyó a vezetőnyilás kibővitésén át nem buvik.

Minthogy a golyó mindig egy függélyesben mozog, ennélfogva mihelyt az ivlámpa beakasztatott, a függődrót teljesen tehermentesitve lesz.

A horog az árboczon csapnál van felfüggesztve, ugyhogy az árbocz felé szabadon lenghet. A csigán átvezetett függesztősodrony végen golyó van megerősitve. A horog függélyes része ugy van meggörbitve, hogy két ferde felületet képez és hasonlóképen a kampója is.


A szóban forgó berendezés természetesen más tárgyak biztositott felfüggesztésére is alkalmas.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98