Dtum
Login with Facebookk
1905 | Január

Miniszterválság - Berczik Árpád vígjátéka

Nemzeti Szinház, január 6.

Hálásak lehetünk a mi kedves és rokonszenves talentumú Berczikünknek azért az enyhületért és jókedvért, melyet nekünk vigjátékával szerzett. Mennél szomorúbb idők járnak, annál becsesebb e megenyhülés; mennél keserűbb igazságokat tár föl mosolyogva, annál nagyobb érdeme e pompás humor.

 

Az ő szirája nem Juvenalis sujtó, haragos gúnyjára emlékeztet, hanem Horatius szelidebb, a ferdeségeken mulató szatiráira; de azért szókimondása semmivel sem kisebb, burkoltabb, értéktelenebb, mint a legsarkastikusabb erkölcsprédikátoré. A politika stréberkedői közé vezet, a hol kicsinyes szenvedélyek főzik ki a közérdek rovására saját boldogulásuk haditervét.


Szemére vetették Berczik Árpádnak, hogy a kitünő tendenczia mellé s jobb érvényesitése végett nem gondoskodott a kellő cselekményről s a mi intrika és mese van darabjában, az el van nagyolva. Merőben helytelen és iskolás vád ez, mely meg nem állhat a komoly ítélet előtt. A szinház ma már a felnőttek iskolája, nem nagy gyermekek mulatóhelye, a kiknek mese kell, sok látnivaló és sok szerelem.

 

A Goethe direktora még ilyesmivel akarja a szinházba csábitani a közönséget; de azóta száz esztendő telt el s nézeteink némileg módosultak. Különösen pedig és régóta sürgetjük, hogy a megúnt és agyoncsépelt szerelmi kalandok és házasságtörések helyett az eleven életet, a mindnyájunkat érdeklő nagy kérdéseket, társadalmi közéletünk felötlő jelenségeit mutassák meg iróink a szinpadról.

 

Másutt már nagyszerű sikerrel tettek kisérletet e téren s a mi drámairóink még mindig nem szabadultak meg azon franczia szinpadi költők hatásától, a kik már a maguk hazájában is divatjukat múlták, szinöket vesztették.


A darab tartalma röviden a következő: Répássy minisztert az ellenzék nem szenvedheti és mivel a kisebbség uralmát a szokásjog jóformán szentesítette nálunk, mennie kell. Erre az állásra Ivándy Zsolt (Dezső), a miniszterelnök legbizalmasabb embere, Fekete Bertalant ajánlja. Ő maga is lehetne miniszter, de az ő vágy egészen más: ő jelöltjének hugába, a szép Malvinba (Paulay Erzsi) szerelmes, ezt szeretné nőül venni.

 

Fekete felesége, a stréber asszonyok prototipusa, boldogan fogadja Ivándy jó hirét, de a férj épen nem örül neki, mert nem ismervén önzetlen barátja érzelmeit, minden igaz ok nélkül a feleségét félti tőle; féltékenységből meghiusítja felesége és barátja minden lépését, sőt roszakaratu barátai s Pisztráng mama buzditására azzal fenyegetőzik, hogy kilép a pártból s ezzel megbontja egységét.

 

Ez a tisztes asszonyság (Rákosi Szidi) halálosan szerelmes a fiába és nagyralátó reménykedéssel minden áron ellenzéki politikust akar csinálni belőle, mert ezektől fél a kormány s az ő szájukat tömi be először. Pisztráng Aladár (Rózsahegyi) maga is szeretné elvenni a gazdag Malvint, de a kis lány szive Ivándy felé hajol.

 

Fekete addig ágál és mozgolódik, mig végre csakugyan hasznára van neki barátja közbenjárása és a miniszterelnök a nagymogul, mint az elégedetlenek maguk közt nevezik – beszélgetésbe vonja „hosszan és melegen”. Berti úr lassanként beleéli magát a miniszterség bűbájos gondolatába, már van programmja, sőt lassankint eszméi is akadnak.

 

Az ujságok biztos jelöltségéről hoznak hirt, ő már megrendeli a tárctzát is, a szép fekete, barna, világoszöld tárczákat, hogy kénye-kedve szerint válogathasson közülük. Barátai is melegen szorongatják kezét s államtitkári hivatottságukat félre alig érthető czélzásokban demonstrálják neki.

 

De egyszerre változás áll be: Répássy marad. Feketének pedig be kell érnie a „flastrommal”, a miniszterelnök fölkeresi otthonában és azzal vigasztalja, hogy Ivándy nem a feleségét, hanem a hugát szereti és meg is kéri. A csalódott asszonyka fájdalmas gyengédséggel szorítja keblére a világoszöld, de ah, oly üres tárczát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pisztráng és Pisztrángné(Rózsahegyi és Rákosi Szidi) Fekete Berti (Gál Gyula) Edit (Csillag Teréz)
Cikk-ajánló
Gróf Esterházy Móric a demokráciáról és a korrupcióról Gróf Esterházy Móric a demokráciáról és a korrupcióról
Gróf Esterházy Móric, Tapolca képviselője, a nagy háboru...
A gyógyító sugártól a halálsugárig, a gamma és a Z-sugár A gyógyító sugártól a halálsugárig, a gamma és a Z-sugár
A történelemből ismerjük Szirakuza szicíliai város ostromát. Kétezer...
A berlini körvasut A berlini körvasut
A német főváros nagyobb utvonalain olyan nagy a forgalom, hogy a...
A magyar válogatott vízipólócsapat 5:3-ra verte a németeket A magyar válogatott vízipólócsapat 5:3-ra verte a németeket
A magyar olimpiai staféta első napi váratlan győzelme után a...
A tizedik háborus magyar-osztrák mérkőzés A tizedik háborus magyar-osztrák mérkőzés
3:3 (2:2) eldöntetlen Elektromos feszültséggel volt tele a...
Vigyázzunk az utazásnál Vigyázzunk az utazásnál
A belügyminiszter az ország törvényhatóságaihoz körrendeletet...
Tóth Ferenc Európa szabadstílusú birkózóbajnoka Tóth Ferenc Európa szabadstílusú birkózóbajnoka
A szabad fogásos Európa bajnoki birkózóverseny vasárnap este a...
Októbervégi hexameterek - Radnóti Miklós Októbervégi hexameterek - Radnóti Miklós
Táncosmedrű, fehérnevetésű patak fut a hegyről, táncol az őszi levél...
3000 gyermeknek adott vasárnap karácsonyi ajándékot a Tébe 3000 gyermeknek adott vasárnap karácsonyi ajándékot a Tébe
Vasárnap délben 3000 fővárosi gyermeket ajándékozott meg a TÉBE...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98