Dtum
Login with Facebookk
1905 | Január

A barlangi medve hazánkban

Alig van még egy olyan ország Európában, a melynek barlangjaiban annyi ősmedve-csontvázat találtak volna, mint hazánkban. A barlangi medve az ú.n. diluviális korban Magyarország összes hegyes vidékeit lakta, de legszivesebben a Magas-Tátravidékén és a Bihar hegységben tartózkodott.

Primics György geológus a Kárpátoktól övezett hegységekben csaknem 40 olyan barlangot kutatott föl, amelyekben a barlangi medve csontjait ott találta. A bihar-megyei Igricz 120 méter hosszuságú csontbarlangjában, a hol mintegy 5000 darab csontot találtak, több száz medve pusztult el egykoron.

A medvecsontokon kívül ott vannak a barlangi hiéna és az ősoroszlán csontjai is, úgy hogy ez a barlang valósággal az ősemlősök temetője. És ott van még pl. a meziadi barlang, a melyet Czárán Gyula kutatott ki, az oncsászai barlang, a melyből museumaink legszebb medve-csontvázai kerűltek ki.

A barlangi medvének Cuvier szerint három fajtája van, ú.m. az Ursus spelaeus, priscus és arctoides. A bihari barlangokban mind a háromféle csontváz ott van.

A barlangi medve éppolyan otromba testű, bozontos bundájú és talpon járó emlős volt, mint utódja a barna medve. Életmódja is épp olyan lehetett, éjjeli állat volt az is, a melyik a húson kívül épp úgy megette a növényt, mint most élő utódja, miként erre fogazata is rámutat.

Hideg időkben a barlangokba vonúlt, hogy a hőmérséklet nagyobb ingadozásait könnyebben elviselje. A tél nagy részét bizonyára barlangokban töltötte és ha megsebesűlt vagy döglőfélben volt, akkor a barlangok mélyeibe vonúlt vissza.

Fölösleges dolog tehát találgatni, ahogy a régebbi kutatók ezt tették, hogy miképp kerültek a medvék csontjai a barlangokba. Általánosan azt hitték, hogy ezek az ősmedvék a nagy víz elől menekültek a barlangokba, de a víz oda is betört s a medvék a barlangok ágaiban a kürtőkben megfulladtak.


Nem csoda, hogy ez a nézet olyan általános volt, mert hiszen pár évtizeddel ezelőtt még a diluvialis özönvizeket is mindenki hitte. Azt tartották, hogy hazánk alföldjét is tenger boritotta a negyedkorban.

Ma azonban már be van bizonyitva, hogya diluvialis időkben is épp olyanok voltak a viszonyok, mint jelenleg; tengernek már híre-hamva sem volt hazánkban, hanem óriási pusztaságok voltak az alföldön, a hol a szél űzte szeszélyes játékát.

Azonban az állatvilág merőben különbözött a maitól. Hazánk hegyvölgyes vidékein olyan emlősök éltek, a melyek legnagyobb része ma már teljesen kihalt.

A Duna, Tisza rónáit mammutok, őslovak, őstulkok kalandozták be, a posványokban rinocerosok és mastodonok tanyáztak, a berkekben száguldozó őslovakra és szarvasokra pedig barlangi oroszlánok és ősmedvék leskelődtek.

A medvék mindenesetre olyan területeken tartózkodtak, a hol barlangok is voltak. Ezekben a barlangokban volt igazi otthonuk és igy évszázadokon, évezredeken át egyásután ott pusztulván el, csontjaik fölhalmozódtak.

A bihari barlangokban mindenféle korú maradványokat láthatunk: a tejfogú medve-csecsemőtől kezdve a lemajszolt fogú öreg medvéig egyaránt ott találjuk csontmaradványaikat.

Papp Károly dr.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98