Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

A *Potemkin* eltűnt matrózai

A *Potemkin* fellázadt pánczélos hajónak tizenöt matróza, a kik a galaczi Götz-féle fagyárban dolgoztak, nyomtalanul eltűntek s a rendőrség semmit sem tud a sorsukról. Megállapították, hogy még nyolcz matróz eltűnt, a ki a kikötőben járt. A matrózok eltűnésének magyarázatául a következőket jelentik:


A Preszuápe orosz állomáshajó, a mely eddig Konstanza előtt állott, néhány nap előtt Galacz elé érkezett.

 

Eleinte senki sem tudta megmagyarázni, hogy mit keres ez a hajó Galaczban, de most már tudják, hogy a hajó megérkezése összefügg azzal, hogy Galaczban számos orosz kém tartózkodik, a kik a *Potemkin* matrózait, a kik Románia különböző városaiban foglalkozást találtak, csalárd hitegetésekkel rá akarják bírni, hogy Oroszországba visszatérjenek.

 

A *Potemkin* több matróza néhány nap előtt nyomtalanúl el is tűnt Galaczból. Az orosz ügynököknek sikerült tizenöt matrózt az orosz hatóságoknak kiszolgálatni; ezt a tizenöt embert, a kik egy galaczi gyárban dolgoztak, vacsorára hívták meg s miután sikerült őket lerészegíteni, elvitték őket a Galacztól egy órányira levő Reni orosz kikötővárosba, s ott átadták őket az orosz hatóságoknak.

 

Az eltűnt matrózok dolga nagyon nyugtalanítja a román kormányt. Romániában ez idő szerint sok orosz kém tartózkodik s ezek a *Potemkin* matrózainak családjaik hamisított leveleit adják át, a melyekben halálesetekről, betegségről s egyéb csapásról van szó.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98