Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

A szolnoki evezős verseny

Nagy és maradandó sikerrel folyt le a Tiszai Regatta Szövetség versenye a mult vasárnap Szolnokon, a Tisza alcsi átvágásában. A verseny a nyújtott sport, a kitűnő rendezés s a külső keret dolgában is első rangú sportesemény volt, s méltán sorakozott a többi nagy versenyeink mellé.

 

Vidéki egyleteink ezzel megmutatták, hogy képesek a produktív munkára s nem illetheti őket az a vád, hogy sportszerűen csak a – poharazást űzik. A benevezett vidéki csapatok tényleg indultak is az összes számokban, amelyekre jelentkeztek s ezzel olyan sportszerű leckét adtak a fővárosi egyleteknek, amelyet feltétlenül követniök kell, hacsak végleg diszkreditálni nem akarják evezős versenyeinket a nagy közönség előtt.

 

A két vidéki egylet fényes szereplése biztosította a regatta mezőnyeit, melyek a benevezett fővárosi egyletek egy részének meg nem jelenése miatt a vidékiek nélkül ugyancsak összezsugorodtak volna.

 

A vendéglátó Tiszai EE. a regatta sportrészében is kitűnően szerepelt. Csapatai jól össze evezettek voltak, a legénység jól átvette Mohr Antal vezérevezős hosszú, erélyes csapásait;  kár, hogy a csapat testtartása igen görbe, ami Herczeg L. tréner régi hibája. Az egylet skiffistája, Kondor Dezső egy nagyszerű fizikumu evezős, ki főleg szép nyugodt munkájával tűnt fel. Rossz, görbe hajóban egyik oldalon mindig nagyobbat kellett huznia; és mégis tetszés szerint végzett ellenfelével.

 

Az aradi Maros EE. juniorjaira szép jövő vár, ha kellő vezetésük lesz. Stílusukon azonban okvetlen javítaniok kell; valósággal darálják a csapásokat oly rövideket húznak és oly gyorsan, hogy 300-500 m-nél már kifulladnak; e mellett a csapások örökös megszakítása egyenesen megakasztja a hajó előre futását. A jó öreg szeniorjuk – talán a legöregebb magyar csapat – már meg se közelíti a régi jóságát. A szegedi Jámbory Lajos gyenge fizikuma akadályozta meg a képességei teljes kifejtésében.

 

Budapestről a Pannonia EC., a Duna EE. és a Nemzeti HE. volt képviselve, sajnos ez utóbbi csak egy skiffistával. Eleinte a szakemberek érdeklődését főleg Mannó és Leviczky kilátásba helyezett párharca kötötte le; Mannót azonban a négyesben végzett gyönyörű munkája annyira kimerítette, hogy lemondott arról, hogy az idén megakassza Leviczkyt diadalmas utjában.

 

Szinte lázas érdeklődéssel várták hát a Pannonia találkozását a Dunával. Azonban mindjárt a megnyitó palánkos négyesben, melynek díját a Pannónia végleg megnyerte, a Duna oly súlyos vereséget szenvedett a Pannonia régi dicsőséges szeniorjaira emlékeztető stilusban evező négyesétől, hogy már mindenki tisztában volt azzal, hogy a nyolcasban is megfogja őrizni veretlenségét.

 

E nyolcas versenynek különös élt adott az a körülmény, hogy a laikusok között nem minden tendenciától ment híresztelések a Pannónia ismeretes balesetét a József kir. herceg díjában úgy tüntették fel, mintha a Pannoniának oka lett volna a Dunával való találkozást kerülni. Ez a verseny csattanó feleletet adott a kétkedőknek: a Pannonia gyönyörű hosszu, egyenletes csapásokkal győzte le a feltűnő gyengén evezett Dunát. A versenynek ez az eredménye igazat adott nekünk, mikor a budapesti tavaszi nagy regatta nyolcasának beérkezési sorrendjét reálisan mondottuk.


A versenyrendezésben a Tisza EE. valósággal mestermunkát végzett, amiben az oroszlánrészt Hajdu Béla, Zrumek Viktor, Gerle Imre, Kaszó Elek vették ki; mint pályabírák Menczer Rezső dr. és Weisz Lajos szerepeltek, kik kocsiról a parton követték a hajókat.

 

Mindkét parton a távolságokat 500 m.-ként zászlók jelölték; a start és a cél telefonnal volt összekötve. A nagy és díszes közönség kényelmére – melynek soraiba a város és megye színe-java, különösen sok hölgy volt – hajók és pazar buffet álltak rendelkezésre, míg a szünetekben cigányzene szólt. A vendéglátás és fogadás páratlan volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Pannónia Evezős Club veretlen nyolcasa Duna Evezős Egylet nyolcas csapata, a József Ágost vándordíj idei nyertese
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A dróttalan erőátvitel A dróttalan erőátvitel
Az emberek milliói közül kevés embernek jut osztályrészül a hírnév,...
Munkácsy Mihály emlékkiállítás Munkácsy Mihály emlékkiállítás
Munkácsy születésének centenáriumához a legszebb és legméltóbb...
Göring öngyilkos lett cellájában 10 társát az éjszaka...
Az angol rádió tudósítója beszámolójában elmondotta, hogy Herman...
Egy igazi hős
A debreczen-nyíregyházai vasutí vonalon ritka bátorsággal mentett meg...
Hangversenyek Hangversenyek
A Konzertverein budapesti hangversenysorozatának programmját már...
Magyarország maratoni futóbajnoksága Magyarország maratoni futóbajnoksága
A MASz igen helyesen választotta meg az időpontot, amikor a magyar...
Az orgoványi rablógyilkosság főtárgyalása Az orgoványi rablógyilkosság főtárgyalása
Harmadfél esztendővel ezelőtt, sőt még tavaly is, csak suttogva és...
A valuta-baj orvossága A valuta-baj orvossága
A rend és jogbiztonság helyreállitását, az alkotmányos élet...
Szinyei és müncheni művésztársai Szinyei és müncheni művésztársai
Még nem volt tizenkilenc éves Szinyei Merse Pál, amikor 1864 március...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98