Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

A hűvös szoba

Nyári melegben mindig elkél a jó tanács arra; hogy ha már az utczán pokoli hőségben kell járni, mikép lehetne legalább odahaza jó hűvösön tartani a szobát?

Ezt leggyakrabban a viz elpárologtatásával igyekeznek elérni, a mi tudvalevőleg tetemes hő elfogyasztásával jár. Ezt teszik az utczán, üzletekben, pályaudvarokon is, a hol rendszeresen öntözik az aszfaltot, vagy a padlót; ez azonban nem nagyon hatásos dolog, mert aránylag kevés víz párolog le.

A szobában azonban igen jó szolgálatot tesz. Ha az embernek a lakásában van egy kis elektromos szellőztető készüléke, nagy melegben ezt meg lehet indítani s a háló-kosarat, a melyben a szárnyak forognak, valami könnyű szövettel bevonni, a melyet állandóan nedvesen lehet tartani. A szoba hűtése a víz elpárolgatása után jóval többet ér, mint ha jéggel telt edényt tartunk a szobában.

Hogy ugyanis a jég megolvadjon, ahhoz körülbelül csak hetedrésze kell annak a melegnek, a mely a viz elpárolgására szükséges. Tehát egy kilogramm elpárolgó viz ép annyi hüvösséget terjeszt, mint 7 kilogramm jég s e mellett nem kerül pénzbe.

A ki némi költséget sem sajnál, az kisérletet tehet a folyékony levegővel is. A folyékony levegőnek a hőmérséke körülbelül 180 fok a fagypont alatt. Kettő falú üvegedényben szokták tartani, a két fal közti üreg teljesen légmentes s ezért a vezetéken nem hatol át a hő.

Az edény külső falának belső része meg van ezüstözve, úgy hogy tükör módjára működik s visszaver minden fény és hősugarat. Az ily edény teljes hőszigetelő s egy ötliteres kanna folyékony levegő csak 14 nap alatt párolog el.

Ha aztán a kannából egy kevés folyékony levegőt a padlóra töltünk, a szoba azonnal lehűl. A folyékony levegő literjének ára körülbelül két korona, ami nem sok, de a dolgot megdrágitja a meglehetős költséges kanna beszerzése. Különös nagy hőségben jobb módú ember élhet a lakás lehűtésének ezzel a módjával.

A kinek pedig sok a pénze, néhány ezer koronáért jégkészítő gépet állíttathat villájába s a villamos vezeték és a gőzfűtő készülék mellé még hidegvezetéket is csináltathat a falakba. Kellő erejű jég-géppel bármily tetszése szerinti hideget idézhet elő lakásában s így olyan hőfokra szabályozhatja szobáit, a milyenre akarja.

A nagyközönség az efféle újításokat rendszerint a nyilvános helyiségekben szokta megismerni. Igy volt a villamos világitással is. Tulajdonképe csodálni lehet, hogy még eddig nem akadt élelmes vendéglő- vagy kávéház-tulajdonos, a ki azzal csinált volna reklámot helyiségének, hogy valami ilyes berendezéssel csábitsa magához a nyári vendégeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98