Dtum
Login with Facebookk
1905 | Július

Fényképek küldése táviró-dróton

Van egy fém, a szelénium, melynek az a tulajdonsága, hogy villamos áram támad benne, ha fénysugarak esnek rá. S minél erősebb a fénysugár, annál erősebb lesz a villamos áram, a mely keletkezik.

A szeléniumnak ezt az érzékenységét gyakran megkisérlették már arra használni föl, hogy segitségével a távolban levő tárgyakat látni lehessen. Vagyis arra, hogy száz és több száz kilométernyi távolban levő tárgyakat meg lehessen látni, mint a hogy ilyen távolságból – a telefon segitségével – beszélni lehet.

Az ily irányban tett kisérletek eddig nem vezettek sikerre, - kérdés, fognak-e vezetni valaha. De sikerült felfedezni egy oly eljárást, melynek segitségével egy fényképnek másolatát át lehet küldeni táviró-dróton egyik helyről a másikra.

Az e czélra szolgáló készüléket rajzban is bemutatjuk olvasóinknak. E készülék lényeges részei I és II-vel avvan jelölve képünkön.

Az I. készülék a feladó állomáson működik. Egy üvegcsőre (C ), mely a B tengely körül forog, rá van erősítve egy vékony szelénium lemez. E lemezre fektetik az elküldendő, vagy hogy úgy mondjuk, átsürgönyözendő fényképnek a negativ lapját.

Ezt a fényképet aztán megvilágitjuk oly módon, hogy egy Geissler-féle csőnek világossága üveglencse segitségével essék reá. Miután az üvegcső forog, s forgás közben előre halad, a fényképnek minden egyes pontja meg lesz fokonként világitva.

E világitás által villamos áram keletkezik, mely a D drót segitségével az érkező állomásra vezettetik. Már most könnyű megérteni, hogy mikor az üveglencse által átbocsátott világosság a fényképnek egy sötét pontjára esik, akkor a keletkezett villamos áram kisebb lesz, s annak hatása is megfelelően kisebb az érkező állomáson, mint hogy e fény egy világosabb pontra esik.

Az érkező állomás készülékének lényeges része II-ön látható. A D dróton érkezik a villamos áram. E drót egy Geissler-féle csőbe (F) vezet, s ott fényt támaszt,mely megvilágitja az E hengert.

Ez a henger szintén forog, még pedig megfelelőleg és konformisan a feladó állomás hengerével. A mikor a feladó állomáson egy világosabb pontra esik az üveglencse által átbocsátott fény, abban a pollanatban erősebb fény jelentkezik az érkező állomás érzékeny lencséjén is, és viszont.

A kép, mely így keletkezik, megfelelő az eredetinek, úgy hogy egészen jól kivehető s felismerhető fotografiákat lehet e készülék segitségével egyik helyről a másikra áttelegrafálni.

A képünkön levő III. ábra a feladó állomáson levő többi eszközöket tünteti fel, a IV. pegis az érkező állomás eszközeit.

Az V-tel jelölt arcz egy fénykép, mely ilyalakban érkezett meg a rendeltetési állomásra.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98